onsdag 21 november 2012

Veckans druva: Corvina

Corvina, eller corvina veronese, är den viktigaste och bästa druvan i Valpolicella och Bardolino i nordöstra Italien. Vinerna får ofta en karaktäristsisk körsbärston med lite av ett bittert inslag. Mycket gott!
Ett tag trodde man att det var druvans egenskaper som gjorde att viner på druvan så ofta saknade kropp. Men det berodde snarare på för stora skördeuttag. När man minskade på dessa visade man att corvinaviner visst kunde ha kropp.
I amaronevinerna är corvina som bäst, tycker jag. Dessa smakrika, russintonade och chokladbittra viner har blivit väldigt populära just i Sverige. Kanske att vårt kalla klimat bidragit till populariteten? För visst sitter amaroneviner bra en mörk och kall vinterkväll.
Corvina är dock inte den enda druvan i vinerna från Valpolicella. Den blandas (med de mindre viktiga) molinara och rondinella. Den kan även blandas med ruvan corvinone. Ja, det är en annan druva! Trots namnens likhet är det alltså olika druvor.
I helgen ska Lena och jag jämföra två amaroneviner gjorda av Masi, som för övrigt blev prisade som årets vinhus av tidningen Allt om mat på matmässan för några veckor sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar