lördag 10 november 2012

Pumpa soppa med läskiga fingerbröd

 Arvid och Sigrid tyckte att de liknande tår mer än fingrar. Nå det får duga.
Fingerbröd

  • 10 dl ljummet vatten
  • 1 dl olja
  • 2 pkt torrjäst
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • ca 24 dl vetemjöl
  • Röd karamellfärg till 1/8 av degen.

Rör samman alla ingredienser utom vetemjölet ordentligt. Blanda ner vetemjölet. Låt jäsa 1 h. Tag av 1/8 av degen och knåda in röd karamellfärg i denna. Knåda ut degen till långa ovala smålimpor. Dela upp den röda degen i lika många delar, tryck ut den röda degen platt och try´ck fast i ena delen av brödet. Låt jäsa i 30 min. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 grader C. i cirka 20 minuter
Pumpasoppa, 8 pers

  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackat
  • 2 morötter, skalade och tärnade
  • pumpakött i tärningar (vi använde en cirka 6 kg pumpa totalt, mycket av vikten är ju skalet...)
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 2 kanelstänger
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 2 msk chilisås (den som ser ut som ketchup)
  • 5 dl creme fraiche

Fräslöken i smöret till det får en fin färg, tillsätt  morötter och pumpakött och kryddor. Häll över buljongen och låt koka i cirka 20 minuter eller tills pumpan är mjuk. Ta upp kanelstänger. Mixa tills Du erhåller en slät soppa. Rör ner creme fraiche och låt sjuda någon minut. Servera med fingerbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar