onsdag 3 oktober 2012

Veckans druva: Tannat

En tuff, mörkfärgad rödvinsdruva. I Frankrike är det Madiran som förknippas med druvan. Vinerna därifrån görs i huvudsak på tannat, men såväl cabernet franc, cabernet sauvignon och druvan fer tillsätts i mindre mängder. Detta för att mjuka upp vinet lite. Tannat är som sagt en tuff och tanninrik druva.
Går vi utanför Madiran kan man hitta tannat i lite spridda skurar här och där i Frankrike.
Druvan kommer förmodligen fån Baskien från början.
Går vi utanför Frankrike är det i Uruguay som vi hittar druvan. På samma sätt som att Argentinas har gjort malbec till sin druva så har Uruguay gjort tannat till sin. I Uruguay blir tannatvinerna mindre tuffa och mer fruktiga än vad de blir i Frankrike. Trots denna mjukare stil anses de ändå ha mycket av gamla världen i sig i jämförelse med mycket annat från nya världen.
Att tannat har mycket tanniner kan man ju ana redan på namnet, vid närmare eftertanke...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar