onsdag 31 oktober 2012

Veckans druva: Melon

Melon, eller melon de Bourgogne som den också kallas, är en vitvinsdruva som odlas i Frankrike. (Hörs nästan på namnet, eller hur?) I Frankrike odlas den i Muscadet vid floden Loires mynning ut i havet. (Det kan man dock inte tro utifrån namnet. Bourgogne ligger ju i inlandet?!)
Druvans ursprung är dock Bourgogne men den räknas inte som en av de ädla druvsorterna.
Ibland kallas druvan rent av för muscadet, eftersom det är där den odlas.
Druvorna är köldtåliga, vilket uppskattas. Att den ger hög och pålitlig avkastning är annat som den uppsakttas för. På minussidan finns en känslighet för mjöldagg och gråröta. Denna känslighet gör att druvorna ibland måste plockas innan de är riktigt mogna.
Hur är druvan? Och vad passar den till? Ja, den har hög syra men inte så mycket smak. Den passar bra till fisk och skaldjur. Vinerna är enkla och bör drickas unga. Ofta får de ligga på en fällning av sin egen jäst och det hela kallas "sur lie", vilket då står på flaskans etikett. Dessa viner har mer djup än andra viner på druvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar