torsdag 25 oktober 2012

Oxfilé med två olika såser

Färgglad rätt som dessutom var riktigt god. Oxfilé är något som vi gillar alla fyra i familjen.
Oxfilé
1,5 kg oxfilé
2 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 msk smör
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
Skiva oxfilén i lagom tjocka skivor. Stek den i lite smör. Salta och peppra. Servera med persilja och gräslök som "toppning".
Getostsås
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl vitt matlagningsvin
300 g getost
0,5 tsk salt
2 msk majsstärkelse utrört i lite vatten
Koka upp grädde och vin. Skär bort kanten på getosten och smula ner den i såsen och låt osten smälta däri. Salta och vispa ner majsstärkelse. Koka upp.
Tomatsås
7 dl tomatjuice
2 msk balsamvinäger
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Koka ihop tomatjuicen till drygt halva sin ursprungsvolym. Tillsätt balsamvinäger, salt och peppar.
Potatisterrine
2 kg potatis.
3 dl tomatjuice
2 hönsbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk timjan
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg potatisskivorna i jämna lager i en stor, ugnssäker form. Koka upp tomatjuice, buljong, vitlök, timjan, salt och peppar och häll det hela över potatisen. Grädda i ugnen i minst en timme
Körsbärstomatsallad
50 g pinjenötter
1 msk olivolja
500 g körsbärstomater
2 msk honung
3 msk balsamvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna så att de får färg. Hetta upp olja i en stor kastrull och värm tomater, honung, balsamvinäger, salt och peppar i oljan i några minuter. Blanda med pinjenötterna och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar