lördag 29 september 2012

Maten till Guigalvinerna

Vintomas var som sagt över på middag med fina viner härom lördagen. Pinsamt att säga, men två av de fina vinerna hade Tomas själv med sig. Ett sauternesvin och ett Guigalvin. Vi stod för det andra Guigalvinet. Mer om vinerna kan ni läsa i ett inlägg två dagar bakåt från detta inlägg. 
Tomas var kocken bakom förrätten som bestod av anklever och rostat bröd. Perfekt start och mycket passande till sauternesvinet.
Arvid och Sigrid tyckte kanske att själva brödet var godare än anklevern. De som älskar leverpastej! Fast det är ju inte riktigt samma s(m)ak. Nåväl, om de inte äter förrätten gör inte det så mycket. Vi försöker däremot välja varmrätter som vi tror att de kan tycka om.
Lenas blå dukning gav en elegant inramning till maten och "finvinerna".
Anade att det var sauternes när Tomas bad med gissa. Men när han ville veta årgång försvann jag ut i tassemarken. (Konstigt ord, egentligen. Tassemarken?)
Receptet till varmrätten följer här:
Entrecôte med senapssås
800 g entrecôte
1 msk olivolja
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 msk konjak
0,5 tsk svartpeppar
Stek det skivade köttet i olivolja. Salta och peppra.
Värm grädden och vispa ner senapen. Smaksätt med fond och konjak. Koka under kraftig omrörning i tre minuter. Smaka av med peppar.
Servera med potatismos.
En hyfsat kunnig värd filosoferar med en gäst på expertnivå. "Mycket ek, men ändå ett balanserat vin.", eller något liknande...
Kvällens drycker på rad i den ordning de serverades. Det finaste sist i raden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar