måndag 10 september 2012

70-talsfest 4- rätters med Kir Royal som fördrink

Menu a la 70-tal

Fördrink

Kir Royal (1 del svartvinbärslikör + 5 delar mousserande vin) 

Förrätt

Gratinerad fransk löksoppa

Huvudrätt

Boeuf Bourguignon

Mellanrätt

Ostbricka

Efterrätt

Glassbomb på hemmagjord schweizernötparfait
 
Det märks att vi har börjat få en viss vana av att ha fester med ganska många rätter. Allt skötte sig mer eller mindre själv.
Julgranarna som jag gjorde inför Arvids dinosauriekalas i somras passade bra in även här i all sin rustika framtoning.
Kir Royal är en god fördrink. Varken Anders eller jag är särskilt förtjusta i drinkar, men då svartvinbärslikör blandas med mousserande vin går det desto bättre...
 Bordet var sedan länge dukat i för dagen lämpliga färger och prydnader....
 Gratinerad ostsoppa var riktigt riktigt god.

Gratinerad Fransk löksoppa

6 gula lökar, skivade 4 vitlöksklyftor, finhackat 3 msk olja 2 msk vetemjöl 2 buljongtärningar, grönsak eller höns 1 liter vatten 2 lagerblad 2 krm timjan 1 dl vitt vin salt, svartpeppar efter smak Tillbehör: 4 skivor vitt bröd, gärna dagsgammalt och tärnat 2 dl riven västerbottenost Fräs löksorterna i oljan i 20 minuter. Strö över mjölet och de smulade buljongtärningarna. Tillsätt vattnet och övriga ingredienser. Låt småkoka i minst 45 minuter. Smaka av. Fördela soppan i fyra ugnssäkra portionsskålar. Strö bröd och ost över soppan. Gratinera i cirka 5-7 minuter i 250 graders ugnsvärme tills osten blivit gyllenbrun.

 För att vi inte skulle bränna oss på de varma portionsskålarna hade jag förbrytit servetter i "näckrosen" att ställa skålarna i.

 Boeuf bourguignon

Skär 3 kg högrev i mindre bitar. Salta (3 tsk) och peppra (1 tsk). Bryn köttet i 1/2  dl smör i omgångar i en stekpanna. För över det brynta köttet i en stor stekpanna. Tillför stekspadet, 6 dl vatten, två flaskor kraftigt rödvin, 0,5 dl koncentrerad kalvfond, 4 msk tomatpuré, 4 lagerblad, 4 tsk torkad timjan och 4 finhackade vitlöksklyftor till grytan. Rör om. Låt sjuda i 1,5 timme under lock. Tillsätt 20 skalade smålökar, 500 g bacon i småbitar och 600 g champinjoner. Koka i 20 minuter till. Red av med 4 msk Maizena majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp en sista gång. Servera med ris.
 Vi har bara en bild där jag sitter, det ser ut som om jag är runt och serverar under större delen av kvällen. Så kändes det inte, tvärtom. Vi hade planerat så bra innan att det nästan kändes som om rätterna dök upp på bordet av sig själv.
 Löksoppan fick toppbetyg av den tredje unge deltagaren vid bordet A. Arvid och Sigrid höll sig kallsinnigare till förrätten.
 Ostbricka känns som en riktig 70-talsgrej, även om det fungerar riktigt bra även vid måltider av modernare snitt. Vi hade köpt Boursinost (sååå god), men för övrigt var ostarna av mer modernare snitt än de som uttryckligen står på glastallriken från rätt decennium.
Diskussionerna gick höga runt bordet. Vårt nya bord är helt perfekt. Alla kan verkligen delta i diskussionerna, förut hörde man inte riktigt vad som sades på ena kortsidan då man befann sig vid andra.
Enda bilden av efterrätten vilket var synd, den var fanstastiskt god

Glassbomb med hemgjord chokladsås

Schweizernötsparfait

600 g schweizernöt 9 äggulor 1,5 dl socker 7,5 dl vispgrädde Smält chokladen i mikrovågsugnen. Vispa äggula och socker pösigt. Vispoa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten. Blanda ner 1/3 av ägg- och gräddsmeten i den smälta chokladen och rör ordentligt. Blanda med övriga smeten. Häll smeten i en form, ca 3 liter. Frys i 4-5 tim. Låt den stå i kylen ca 30 min.

120 g Marängtoppar (ja, vi köpte)

5 bananer, skivade

Ta ut och skär i avlånga skivor att varva med maränger och bananer

Hemgjord varm chokladsås

4 dl grädde
300 g choklad
Koka upp grädden. Lägg i chokladen i bitar och låt den smälta.
 Ute i hallen härjade tre banditer. Döm vår förvåning då Arvid helt plötsligt hade slocknat i en soffa runt halv elva - jag hade ingen aning om att klockan hunnit bli så mycket!!!
En riktigt lyckad fest som helt klart gav mersmak!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar