onsdag 29 augusti 2012

Veckans druva: Sangiovese

Italiens mest planterade rödvinsdruva och särskilt vanlig är den i mellersta Italien. Druvan förekommer som många olika kloner och namnet kan också variera. Brunello, prugnolo gentile, morellino och nielluccio är några av dessa namn.
I vilka viner hittar vi då denna druva med de olika namnen? Ja, det är den huvudsakliga druvan i röda viner från Toscana, i vinerna kallde Brunello di Montalcino. Står det Chianti på flaskan innehåller den sangiovese. Samma sak om det står Vino Nobile di Montepulciano. Många, men inte alla, av de så kallade supertuskanarna är gjorda på sangiovese. Men även i andra regioner så som Marche är den vanlig.
Sangiovese tros ha anor från antiken och namnet betyder "Jupiters blod". Eventuellt ska de gamla etruskerna ha känt till druvan.
2004 visade forskare att druvans föräldrar är ciliegiolo, från Toscana, och calabrese montenuovo, från Kampanien.
Sangiovese mognar sent och plockas därför sent. Ibland så sent som en bit in i oktober. Druvan ger varma år viner med mycket alkohol som tål lagring bra. Kallare år får man problem med lite för mycket av både syra och tanniner. Överproduktion ger blekare viner med allt för mycket syra.
Men hur smakar då vin på denna druva? Ja, bittra körsbär och violer. Örter och te i eftersmaken. Gott om syra och tannin, som sagt. Inte uttalat fruktiga i sin framtoning. Mer internationellt gjorda viner har mer av fatvanilj och ibland lite plommon. Definitivt matkrävande, oavsett om stilen är den ena eller den andra...

2 kommentarer:

  1. Tack för den informationen. Kul att läsa om dina vinhistorier! Synd att hårdrocksvinerna inte är så goda som man hoppats. Ha en fin vecka! Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Kul att vinskriverierna uppskattas!
    Provning av fler överprissatta rockviner utlovas.

    Trevlig helg!

    /Anders

    SvaraRadera