onsdag 8 augusti 2012

Veckans druva: Malbec

Rödvinsdruva som en gång i tiden var popolär i Bordeaux. Den kan förvisso fortfarande ingå i röd bordeaux, men det är cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc som är de tre stora i denna region.
Nej, ska man hitta ett område i Frankrike som förknippas med druvan malbec får man bege sig till Cahors. Malbecviner därifrån har gjort sig kända som "det svarta vinet från Cahors".
Att druvan har sjunkit i popularitet i Frankrike totalt sett kan bero på att den är känslig för sjukdomar.
Den kan i Frankrike smaka som en rustikare variant av merlot med mindre fruktighet än kollegan. Så varfår då inte plantera merlot istället? I Cahors får malbec mer av egen karaktär.
Ska vi lyfta blicken från Frankrike och rikta den mot Sydamerika istället? Argentina, närmare bestämt. Där har malbec gjort sig ett namn. Vinerna på druvan blir här mer fruktiga och yppiga än i Frankrike. Men jag tycker att de ändå har lite av europeisk stil också. I blindprovningar gissar jag inte att dessa malbecviner uppenbart kommer från Nya Världen på samma sätt som att exempelvis australisk shiraz gör det. Fast det kanske säger mer om mig och min skicklighet som vinprovare?
Prova gärna malbec från Argentina! Det finns ett flertal på Systembolaget för dryga hundralappen som är riktigt prisvärda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar