torsdag 23 augusti 2012

Laxagne

Detta skulle visa sig vara en riktig favoriträtt för alla familjemedlemmar...
Anders såg ut som om vi skulle stjäla tallriken av honom under större delen av måltiden.
Först mot slutet av måltiden kunde han slappna av så vi kunde se hela ansiktet över tallriken...

Laxagne

20 st lasagneplattor, torra 1 kg laxfilé, färsk, skär bort skinnsidan och tärna fisken i cirka centimetertjocka kuber 1 st fänkål, ansat och strimlad 1/2 dl smör 2 tsk anisfrö 1 kg fryst spenat svartpeppar efter smak 1 tsk salt 1/2 tsk muskotnöt, riven Tomatsås: 6 st charlottenlökar, skalade och tärnade 1 st vitlök (den där som inte har några indelningar, utan är en lök) 1/2 dl olja 3 burkar passerade tomater, (500 g styck) 1/2 msk strösocker 2 tsk salt svartpeppar efter smak Vitsås 6 dl matlagningsvin 5 dl creme fraiche 4 dl mjölk 3 grönsaksbuljongstärningar 6 msk maizena majsstärkelse, utrörd i 2 dl mjölk svartpeppar efter smak Topping Tillbehör: 200 g brieost 200 g fetaost Sätt ugnen på 200 grader C. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och vitlök i olja några minuter. Tillsätt passerade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min. Vit sås: Koka upp matlagningsvin, creme fraiche, mjölk och grönsaksbuljongstärningar. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar. Fräs fänkålen i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Häll lite av vitsåsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar