onsdag 18 juli 2012

Veckans druva: Chenin blanc

Chenin blanc är verkligen en mångsidig druva! Dels kan den ge upphov till de härligaste, mest långlivade söta viner man kan tänka sig. På andra håll är den uppskattad som arbetshäst i enkla bordsviner. Dessutom dyker den upp i mousserande viner och i starkviner.
Ursprungligen kommer den från Loiredalen i Frankrike. Men idag är druvan spridd och i Sydafrika är det den mest odlade druvsorten. På 1980-talet odlades mer chenin blanc i Kalifornien än i hemlandet Frankrike. Även i Australien, Nya Zeeland och i Israel odlas den.
År 1999 visade man med DNA-analys att det troligen föreligger släktskap mellan sauvignon blanc och chenin blanc. Kan man ana det? Ja, kanske. Båda druvsortertna har ju gott om syra.
Hur smakar då chenin blanc? Ja, hög syra, honung och vått ylle. Just vått ylle är bra att komma ihåg om man vill ha en luktmarkör för denna druva att plocka fram vid blindprovningar.
Om vinerna på druvan är goda? Ja, absolut. Särskilt de söta varianterna, skulle jag säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar