lördag 21 juli 2012

Tårta till Margareta och Johanna i fruntimmersveckan: Sagoslott

Denna tårta hade vi på Sigrids barnkalas, men den kom litet i skymundan bland allt annat. Synd, tänkte jag då den var riktigt god. Då får den en ny chans att komma till sin rätt nu, genom att dessutom hedra två damer i fruntimmersveckan: Margareta och Johanna!!!

Sagoslottstårta

Slottstårtan gjorde jag av en vanlig sockerkaka -(i rektangulär form).

Sockerkaka

2 stora ägg 2 dl socker 50 gram smör eller margarin 2 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl 1 dl mjölk 2 tsk vaniljsocker Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj den rektangulära sockerkaksformen och strö den med kokosflarn. Vispa ägg och socker så att det blir fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Smält smöret och rör ner den i smeten tillsammans med mjölken. Rör om tills smeten blir jämn och häll sedan ner det i sockerkaksformen. Grädda i ca 25-30 minuter beroende på ugn. Använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten. Ta ut och låt den svalna lite innan den vänds upp och ner.
Skär sockerkakan i tre lager.

Varannat varv hallonsylt, varannat varv en blandning av grädde och smält vit choklad. På de översta två lagren (av fyra) har jag inte lagt på sockerkaksbotten på mittersta tredjedelen (detta för att få till två torn). Som dörr och fönster har jag använt after-eight och annan choklad. Lilafärgad (en mindre del blå karamellfärg och en något större mängd röd karamellfärg) grädde har spritsas längs efter tinnar och torn. På åtta grillpinnar har jag placerat lika många lilafärgade marsipanvimplar. Tornen är prydd med varsin lilafärgad krona av lila marsipan. Blir marsipanen blöt av all karamellfärg är det bara att blanda i mer florsocker.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar