söndag 22 juli 2012

Tårta till Magdalena i fruntimmersveckan: Karuselltårtan


Inte heller denna tårta fick sin rättmätiga plats då det begav sig, det är så mycket som är gott då det vankas kalas. Så med denna tårta firar vi Magdalena - grattis! Tårtan valde Arvid och Sigrid ut till deras gemensamma kalas med släkten. De ville ha en tårta i lila och grönt. Så fick det bli.


Karuselltårtan

Sockerkaksbotten

2 stora ägg
2 dl socker
50 gram smör eller margarin
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en sockerkaksform och strö den med ströbröd.
Vispa ägg och socker så att det blir fluffigt efter några minuters vispande. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Smält smöret och rör ner den i smeten tillsammans med mjölken. Rör om tills smeten blir jämn och häll sedan ner det i sockerkaksformen.
Grädda i ca 25-30 minuter beroende på ugn. Använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten. Ta ut och låt den svalna lite innan den vänds upp och ner.

Sockerkaksbotten skärs i tre lager.

Undre lagret täcks med hemgjord hallonsylt (koka samman hallon och socker. Rör ner 3 gelantinblad som först legat i kallt vatten i 5 min. Låt svalna.) Nästa lager med en blandning av en grädde och vit chokladblandning (5 dl grädde värms upp. Rör ner 600 g vit choklad. Låt svalna i kyl i några timmar. Vispa upp). Det som blir kvar av gräddchoklad blandningen delas upp i två delar. I ena blandade jag i grön karamellfärg. I andra blå och röd karamellfärg (mest rött). Sedan spritsade jag i smörpapper de två olika färgerna på toppen. Sedan blandade jag i blå och röd färg i 50 g marsipan och drygade ut med några deciliter florsocker då marsipanen blev för lös. Kavlade ut, gjorde gjorde "krona" runt tårtan på det mesta och en liten lila ros på vad som var kvar. En liten snutt marsipan färgade jag grönt till löv...

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar tårta och macrones! Känner några som har namnsdag, men de får nog nöja sig med en lite mindre kreativt bakverk ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-D Det kan duga lika gott. Min egen favorit är Anders "Lingonkaka"- ser inte ut för mycket här i världen, men är så vansinnigt god!

      //Lena

      Radera