måndag 23 juli 2012

Tårta till Emma i fruntimmersveckan: Dinosaurietårta


Emma får litet mer klös på sin tårta. Jane Austens "Emma" hade ju de facto litet mer krut i sig än många fröknar sprungna ur det tidiga 1800-talet (favoriten ur Jane Austens samlingar är annars Elisabeth Bennet i Stolthet & Fördom, men det hör inte riktigt hit). En dinosaurietårta är Emma väl värd (och det menar jag som en komplimang)!
Tårtan var utformad som en dinosaurie - receptet var herrgårdens chokladtårta, men jag hade formerat små koner av marsipan på ryggen som jag glacerade med glasyren. Naglar och ögon var också gjorda av marsipan.

Herrgårdens chokladtårta
125 g mjukt smör
125 g siktat florsocker
1 msk vaniljsocker
125 g blockchoklad, smält i mikrovågsugnen eller i vattenbad
125 g sötmandel, skållad och malen
125 g vetemjöl
4 äggulor
4 äggvitor, hårt vispade i en bunke, så att man kan vända bunken upp och ned utan att de släpper
Glasyr50 g smält smör
1 dl siktat kakaopulver
1/4 dl mjölk
3 dl siktat florsocker
1 msk konjak
Rör samman smöret med vanilj- och florsocker. Rör ner övriga ingredienser utom äggvitorna. vänd ner äggvitorna försiktigt. Grädda i 50-60 minuter i 175 grader C. Låt kallna.
Blanda samman glasyringredienserna tills en jämn och smidig smet har bildats. Bred glasyren över den kalla kaka. Låt stå kallt i några timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar