lördag 28 juli 2012

Laxsoppa och chardonnay från Nya Zeeland

Vårt sommarprojekt att äta mer fisk och mindre kött har fungerat bra så här långt. Försöker man bara variera fiskrätterna så går det bra. Arvid och Sigrid kanske inte gillar alla våra skapelser, men det gör de ju å andra sidan inte när vi lagar kötträtter heller.
Laxsoppa
3 schalottenlökar
4 tomater
2 stånd fänkål
1 kg laxfilé
500 g sparris
1 msk rapsolja
8 fiskbuljongtärningar
3 liter vatten
3,5 dl vitt matlagningsvin
2 tsk körvel
2 lagerblad
5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Hetta upp rapsoljan i en stor gryta. Stek finhackad schalottenlöken däri. Häll i vatten, buljongtärningar, körvel, lagerblad och finskivad fänkål. Koka upp och låt sjuda utan lock i 15 minuter.
Lägg i skivad sparris, tomater i småbitar och lax skivad som tärningar. Sjud uner lock i 10 minuter.
Tag av kastrullen från spisen och häll i grädden.  Salta och peppra efter smak och tycke. Servera med bröd.
Till soppan drack vi ett vin som vi druckit tidigare, men då inte blev helt övertygade. Eftersom både min bror P och vinskribenten Kronstam uttryckt sig i positiva ordalag om detta vin kände vi att vi måste prova det igen.
Neudorf Chardonnay Nelson 2010, Nya Zeeland, nr 6464, 149 kr.
Jodå, den här gången smakar det bättre. Vi drack det väl kylt och den väldigt tydliga ekkaraktären balanseras av en nödvändig syra. Utan syran skulle vinet vara kvalmigt. När vinet blev varmare dök den där eftersmaken av bränd sås som vi ogillade förra gången upp igen. Inte lika tydlig, dock.
Gott, men, som Lena uttryckte saken, "inget vin vi verkligen måste köpa igen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar