måndag 2 juli 2012

Laxrätt och österrikisk riesling

Den här laxrätten gick hem hos såväl barn som hos vuxna. Ett skäl till att göra den flera gånger.
Det är ju heller inget fel på färgprakten.

Lax med kräftstjärtar och saffranssås
En laxsida på 1,2 kg
Salta och peppra laxsidan och tillaga den i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

2 burkar kräftstjärtar (2 gånger 350 g)
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
Blanda kräftstjärtarna med dillen och gräslöken.

2 påsar saffran
5 dl vitt matlagningsvin
1 dl vatten
3 fiskbuljongtärningar
5 dl creme fraiche
Blanda saffran, vin, vatten och buljongtärningar och låt det tills halva den ursrungliga volymen återstår. Tillsätt creme fraiche och koka i ytterligare någon minut.

Servera med hemmagjort potatismos.
Till detta drack vi Domäne Wachau Terrassen Federspiel Riesling 2011, 119 kr.
Ett mycket friskt och gott vin med en syra som gör att man genast blir hungrig. Det är något typiskt österrikiskt i smaken som jag inte kan sätta ord på. Får återkomma när vinvokabuläret har utvecklats ytterligare....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar