lördag 7 juli 2012

Champagneprovning

Sex mousserade viner serverades som tre par. Gick det att känna vilket vin som var champagne i varje par? Vår lilla undersökning visar att det, även med några felskär, går att hitta "den äkta varan".
Palmer Brut, Champagne, Frankrike, nr 7372, 234 kr.
Kvällens godaste vin! Brödigheten och balansen avslöjar att det är det här som är champagnen i detta par.
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, Bourgogne, Frankrike, nr 7688, 99 kr.
Gott med toner av äpplen, kex och grapefrukt. Känns dock att det inte är frågan om champagne.
Massé Brut, Champagne, Frankrike, nr 7865, 209 kr.
Se där, är det inte brödighet i det här glaset? Misstänker starkt att det är champagne det är frågan om.
Gott med äpplen och grapefrukt.
Rotari Brut Riserva, Trentino, Italien, nr7567, 99 kr.
Inte så gott som jag minns att jag tycker att Rotari brukar smaka. Kanske att man har för höga förväntningar på detta ständigt hyllade vin? Friskt kex och grapefrukt.
Bonnaire Brut Tradition, Champagne, Frankrike, nr 7342, 229 kr.
Kvällens minst goda champagne, även om jag tycker att det även här var tydligt vilket vin som var champagne. Brödigt, gröna äpplen och grapefrukt.
Graham Brut Pinot Noir Chardonnay, nr 7639, 99 kr.
Gott för att inte vara champagne. Flera gäster tyckte till och med att detta vin var godast i detta par. Mer rödfruktig smak med röda äpplen och grapefrukt.

1 kommentar:

  1. Intressant att Palmer (ett kooperativ) var bäst, medan Bonnaire ("småodlare", men egentligen ett litet hus som även köper in druvor, brukar få bra omdömen av gympaläraren från Lidingö) var sämst. Normalt förväntar man sig att småodlare presterar bäst i den här prisklassen, även om de ibland säljer sina skumpor yngre (och ibland torrare) än de stora husen. Jag har dock varit med om att odlare i Côte de Blancs - Bonnaire ligger i byn Cramant - där fokus ligger på blanc de blancs (100% Chardonnay) gör betydligt mer medioker "blandchampagne" än vad deras blanc de blancs är. Kanske det som spökar här, om det nu inte var stilen som inte föll i smaken.

    SvaraRadera