onsdag 6 juni 2012

Veckans druva: Sangiovese

Rödvinsdruva som är Italiens mest odlade druva. I centrala Italien odlas den som mest. Snangiovese förekommer som olika kloner och under olika namn. Några exempel är brunello, prugnolo gentile, morellino och nielluccio. I vilka viner hittar vi då sangiovese i den ena eller andra skepnaden? (I ensam majestät eller tillsammans med andra druvsorter) Jo, i röda viner från Toscana, i Brunello di Montalcino, i Chiantiviner, i Vino Nobile di Montepulciano och i många av Supertuskanarna.
Även i Umbrien och i Marche odlas druvan. I mindre mängder kan den även hittas så pass långt norrut som i Lombardiet och Venetien, i syd ner till Kampanien.
Sangiovese betyder Jupiters blod och druvan anses ha anor tillbaka till antiken. Eventuellt kände redan etruskerna till druvan.
År 2004 visade forskarna Vouillamoz och Grando att sangioveses föräldrar är ciliegiolo och calabrese montenuovo. Eftersom den förstnämnda druvan är från Toscana och den sitnämnda från södra Italien så är sangiovese halvtuskan-halvsyditalienare.
Vad kännetecknar då sangiovese? Ja, druvan mognar sent och viner på druvan blir alkoholrika och fylliga och lämpar sig väl för lagring. Detta varma år. Kallare år kan man få problem med för mycket syra och för hårda tanniner.
Hur smakar sangiovesevin? Bittra körsbär, violer, örter och te. Kännbara halter av syra och tannin. Viner som legat på ekfat har även vanilj och kryddor i smaken.
De kan upplevas som tuffa, men tillsammans med passande mat uppstår ljuv musik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar