onsdag 27 juni 2012

Veckans druva: Chardonnay

Chardonnay - namnet är så vanligt på vinetiketter att det nästan känns mer som ett begrepp eller en vinstil snarare än ett druvnamn. Med ursprung i Bourgogne har druvan spridit sig över hela vinvärlden. Eftersom man i Frankrike vanligtvis inte skriver ut druvnamn på vinetiketterna så var det först när man i Nya Världen började göra smöriga chardonnayviner med "Chardonnay" på etiketten som chardonnayboomen inleddes. Boomen nådde sin peak i slutet av 1980-talet.
Varför blev chardonnayviner så populära? Mycket tack vare den ek som druvan trivs så bra med. Ger en smörig, vaniljtonad smak åt vinerna. Ofta är alkoholhalten hög och eftersom alkohol i sig ger lite söt smak, så kan det spela in. "Chardonnay" är lätt att uttala för engelsktalande. Men kanske viktigast av allt - druvan är lättodlad och har egentligen inte så mycket egen personlighet. Jordmån och hantering vid vinmakandet får stor betydelse för hur vinet kommer att smaka.
Själv uppskattar jag chardonnay i form av vit bourgogne mest. Inte chablis, för jag vill ha den där finstämda, beroendeframkallande smörigheten med lite nötter som man hittar hos vit bourgogne.
Austalien, då? Ja, det blir lätt för mycket av det goda och ek- och vaniljsmaken blir en övermäktigt efter några glas. Fast numera har ju  även australierna tonat ner den värsta ekhanteringen.

1 kommentar:

  1. Tack för senast. Kanske detta kan vara en druva som moster E kunde försöka känna igen. När allt annat verkar misslyckas.Håller som bäst på att såväl avsluta arbetet här i Linköping som att förbereda nästa veckas fjällvandring, som verkar kunna bli en rätt blöt historia. Men återkommer med besked om kommande grillfest inkl övernattning. Kram moster E

    SvaraRadera