torsdag 28 juni 2012

Midsommarafton

Midsommar har passerat. Ska man välja att se det negativa? "Nu blir det mörkare" och så vidare. Eller ska man se det positivt och  tänka att sommaren precis har börjat? Vi väljer det senare. Med hjälp av föräldradagar (och semester) får vi Postgårdare en lång sammanhållen ledighet alla fyra. Från mitten av juni och ända in i augusti. Riktigt skönt - och välbehövligt!
På midsommaraftonen gjorde vi en trerätters meny.
Förrätt:
200 g lax
2 mango
2 avokado
1 röd chilifrukt
Saft och skal från 2 limefrukter
1 msk matolja
Lite salt efter smak
Skär lax, mango och avokado i mindre, kubiska bitar. Strimla chilifrukten. Blanda ihop detta och tillsätt matolja, limesaft och -skal och salt. Servera!
Varmrätt:
1,2 kg torsk
2 tsk salt
2 chili
2 gurkor
1 kruka koriander
2 finhackade rödlökar
2 burkar bönmix (med olika bönsorter)
Saft och skal från 1 lime
2 msk matolja
Lite salt efter smak
Salt torsken och låt den vara i ugnen på 150 grader i 20 minuter. Finhacka chili, gurka, rödlök och koriander. Blanda dessa ingredienser med bönor, limeskal och -saft, matolja och salt. Servera med kokt potatis.
Efterrätt:
175 g toblerone
3 äggulor
0,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
500 g frysta hallon
3 matskedar socker
Smält toblerone försiktigt i mikron. Vispa äggulor och socker så det blir luftigt. Vispa grädden och vänd ner den i ägg-sockersmeten. Blanda i den smälta chokladen. Häll detta i en form som rymmer ungefär en liter och låt stelna i frysen i fyra timmar.
Blanda hallon och socker och servera till den ur frysen framtagna Tobleroneparfaiten.

Till detta drack Domaine Zind-Humbrecht Muscat Herrenweg de Turckheim, Alsace, Frankrike, 21,50 euro på en finlandsfärja.
Söt, nästan väl söt, smak med tropiska frukter och mandariner. Inget vi nödvändigtvis köper igen, men kull att ha provat. En liten undran: Är inte Alsaceviner överlag väl söta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar