lördag 23 juni 2012

Arvids och Sigrids släktkalas - lunchdelen 4 olika smörgåstårtor, makarons och karuselltårta


Så var det dags för Arvid och Sigrids födelsedag med släkten. Det var Arvids sista kalas i raden, men Sigrid har kvar sitt med familjen - hon har ju inte fyllt ännu.
Servettbrytningen heter Robin Hood. Den kommer att beskrivas i en blogg i Er närhet till hösten...
Så fint...
Såja Lena, vi har sett dem nu...
Arvid hade klätt ut sig till dinosaurie, medan Sigrid satsat krut på prinsessutseendet.
Farbror P. och A. gav oss en väldigt fin blomsteruppsättning i "värdinneparspresent" (jämte en kokbok av Sigrid Bárány som vann Sveriges Mästerkock 2012). Vi undrar om inte A. hade gjort blomsteruppsättningen själv. Fin var den och gick dessutom i bordsdukningens färg, lila...
Moster E. och C. Den senare skulle visa sig göra en uppskattad insats som chaufför då Anders åkte till sjukhuset tidigt dagen därpå, vilket vi har skrivit om tidigare. Stort tack C!
Arvid och Sigrid öppnade sina paket med varannan turordning.
Så var det lunchdags. Anders smörgåstårta är oavkortat den som oftast återfinns på vårt bord då det vankas smörgåstårta. Det finns en anledning bakom detta. Andra tårtor gör gästspel, men denna är ett måste.

Anders specialsmörgåstårta!

15 skivor landgångsbröd
400 g rökt lax
6 kokta ägg
Broccolikräm:
400 g broccolibuketter
400 g philadelphiaost
5 msk riven pepparrot
1 tsk salt
5 dl creme fraiche
0,5 tsk vitpeppar
Kaviarkräm:
5 dl creme fraiche
5 msk smörgåskaviar
3 msk majonnäs
1 knippe gräslök, finhackad
1 knippe dill, finhackad
Garnering:
300 g skalade räkor
100 g rom

Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten. Mixa broccoli, philadelphiaost, pepparrot och creme fraiche i en mixer. Tillsätt salt och peppar.
Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, gräslök och dill.
Lägg ut tre landgångsbröd på ett lämpligt fat. Bred ut lite kaviarkräm. Lägg ut ägg- och laxskivor. Lägg ut tre nya skivor. Gör om processen med kaviarkräm, ägg och lax.
När 15 landgångsbröd är utlagda smetar man ut broccolikrämen på tak och sidor. Placera ut räkor och rom överst. Färdig att servera!

Ostsmörgåstårta

8 landgångsbröd
16 skivor kavring
Blåmögelostkräm
300 g blåmögelost
200 g mjukt smör
Västerbottenostkräm
400 g västerbotten ost, riven
4 dl créme fraiche
Garnering
4 dl créme fraiche
3 dl rostade solroskärnor (rostas i torr stekpanna i cirka 2 min och svalnar)
400 g brie ost
2000 g blåmögelost
6 rädisor
1 päron
50 g blå vindruvor
Mixa samman blåmögelost och smör. Rör samman västerbotten ost och créme fraiche. Lägg två landgångsbröd och stryk ut ena blandningen över. Lägg över 4 kavringskivor och stryk över  endra blandningen. Gör så tills bröd och fyllning är slut. Täck översta brödskivorna med créme fraiche och täck även siorna med créme fraiche. Fördela solroskärnorna jämnt längs med sidorna. Placera övriga ingredienser på toppen.

Silltårta

2 hela kavringar skurna till 12 skivor på längden
kaviarfyllning
8 ägg, hårdkokta, skalade och tärnade,
2 rödlökar, tärnade
8 dl creme fraiche
400 g kesella
2 dl kalleskaviar
1/2 dl dijonsenap
3 msk vitvinsvinäger
salt och peppar efter smak
garnering
1 stor burk senapssill
1 stor burk inlagd sill
2 rödlökar, tärnade
1 dl finhackad dill

Lägg tre brödlängder på botten. Blanda samman ingreienserna till kaviarfyllningen. Bred 1/3 av fyllningen på botten. Lägg på tre skivlängder och fyll på med 1/3 fyllning. Lägg på ytterligare 3 skivor bröd som täcks av sista delen av fyllningen. Lägg på sista tre skivorna. Toppa tårtan med sillinläggningar, dill och rödlök.

Medelhavstårta

12 landgångsbröd
Fyllning 1:
2 dl kesella
200 g mozzarella
100 g riven parmesanost
2 msk hackade, soltorkade tomater
lite salt och peppar
2 msk hackad basilika
Fyllning 2:
300 g finhackad serranoskinka
2 vitlöksklyftor, hackade
2 dl créme fraiche
2 dl kesella
Garnering:
2,5 dl kesella
4 dl créme fraiche
200 g serrano skinka
1 kruka basilika
1 dl svarta oliver
6 soltorkade tomater i olivolja, skurna i bitar
12 färskostfyllda pimiento
50 g rucola
Mixa samman ingredienserna till fyllnig 1 med mixerstav. Bred på denna fyllning på tre utlagda bröd.
Lägg på tre brödskivor till och bred på ytterligare ett lager med fyllning 1. Tre skivor till och bred på fyllning 2, som även den har mixats med mixerstav. Lägg på de sista tre brödskivorna.
Täck smörgåstårtan med en blandning av kesella och creme fraiche.Placera slutligen ut rucolan längs med sidan och garnera toppen med övriga ingredienser.
Värden rusar vidare.
Tårtan fick Arvid och Sigrid välja gemensamt. De valde karuselltårta. Barnen fick välja varsin färg. Arvid valde grönt och Sigrid lila.Sockerkaksbotten skärs i tre lager. Undre lagret täcks med hemgjord hallonsylt (koka samman hallon och socker. Rör ner 3 gelantinblad som först legat i kallt vatten i 5 min. Låt svalna.) Nästa lager med en blandning av en grädde och vit chokladblandning (5 dl grädde värms upp. Rör ner 600 g vit choklad. Låt svalna i kyl i några timmar. Vispa upp). Det som blir kvar av gräddchoklad blandningen delas upp i två delar. I ena blandade jag i grön karamellfärg. I andra blå och röd karamellfärg (mest rött). Sedan spritsade jag i smörpapper de två olika färgerna på toppen. Sedan blandade jag i blå och röd färg i 50 g marsipan och drygade ut med några deciliter florsocker då marsipanen blev för lös. Kavlade ut, gjorde gjorde "krona" runt tårtan på det mesta och en liten lila ros på vad som var kvar. En liten snutt marsipan färgade jag grönt till löv...
Tårtan krönte jag mned tio ljus - Arvid blåste ut 6 och Sigrid 4...
Var är maten?

Makarons

8 normalstora äggvitor
50 gram strösocker
250 gram mandelmjöl
500 gram florsocker

Sikta mandelmjölet ihop med florsockret. Ställ åt sidan sålänge. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösockret under vispning. Tillsätt hushållsfärg om du vill.
Vänd försiktigt ner äggen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket!
Prova att klicka ut en sked smet på bakplåtspappet. Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.

Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten.
Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper.

Låt makaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas, det hjälper till att hålla formen. Sätt ugnen på 160 grader under tiden.

Grädda i 10-12 minuter. De ska vara fasta på ytan. Låt dem svalna innan de tas bort från bakplåtspappret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar