söndag 24 juni 2012

Arvids och Sigrids kalas - släktkalaset vid middagen





Dagen passerade och det blev afton...Nya tallrikar och nya servetter (dukarna hade jag tänkt byta, men inga allvarligare spillscenarier hade inträffat, varför de fick ligga kvar från lunchen).


Värden tog sig en paus medan laxen skötte sitt i ugnen.
Servetterna var brutna på två olika sätt: kardinalshatten och faraoernas dubbelkrona (de är snarlika). Servetterna var 64 * 64 cm vilket underlättade.
Det var roligt att få sällskap i öket medan vi dukade om och lagade mat. Min mamma är gammal och inte i den bästa fysiska formen. Men hörsel och förstånd är det inget fel på och hon deltal GÄRNA i diskussionerna. För att hon skulle kunna delta med oss andra flyttade vi in en fåtölj från salongen. Sedan var det problemet löst.
Vad är det som värden häller från en plastpåse må tro?

Örtgazpacho

4 st paprikor, grön, urkärnade och tärnade
2 st gurkor, med kärnhuset bortskrapat och tärnade
1 st vitlöksklyfta, hackad 4 dl färska örter, såsom basilika och persilja
5 dl vatten
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
Mixa grönsaker, vitlök och örter med vattnet med i matberedare. Tillsätt olja och vinäger och smaka av med salt. Låt stå i kylen några timmar.
Den kalla örtgazpachon kom väl till sin rätt serverad i glas. Vi var 13 (!!!!!!!!) till bordet vilket förklarar den fula tallriken i bildens vänstra hörn, vi har vara 12 gröna glastallrikar.

Västerbottengratinerad lax

1 laxsida, benad och klar
200 gram riven västerbottensost
200 gram philadelfiaost (eller annan naturell färskost)
Smörj en ugnsfast form. Lägg ner laxen. Rör ihop philadelfiaosten med den rivna västerbottensosten. Bred röran på laxfiléerna. Gratinera i ugn ca 20-25 min i 225 grader. Servera med snabbkokt sparris, potatismos och romsås.
Till detta serverades champagne i tre olika flighter där en flaska champagne jämfördes med ett mousserande vin från något annat distrikt.
Kunde gästerna känna någon skillnad? Mer om detta i ett senare inlägg.
Gästerna börjar slokna och värdparet också. Men Arvid kämpar vidare. Han fick mycket Lego i present - han ÄLSKAR  Lego, kan bygga och leka med dem i timmar. Han har nog alltid varit extremt förtjust i Lego. Från början var det Duplo (Lego med större bitar). Ofta leker han och Sigrid sedan relationer med "gubbarna" som ingår. Ibland är Sigrids 7 cm stora prinsessor med i leken också. Det varierar. Men vid tillfället som bilden togs hade Sigrid somnat rakt upp och ner på näst nedersta trappsteget i trappan. Hoppfäld över en prinsessa. Nej hon satt inte kvar där, hon låg tryggt nedbäddad i sin säng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar