onsdag 30 maj 2012

Veckans druva: Macabeo

Macabeo är norra Spaniens mest planterade vitvinsdruva. I Rioja går druvan under namnet viura och i södra Frankrike blir namnet macabeu. För att precisera närmare så är det i den sydfranska regionen Roussillon druvan är populär.
Macabeo spred sig från Spanien till södra Frankrike, men druvans egentliga ursprung lär ska vara Mellanöstern. Det är en livskraftig druva som som knoppar ganska sent. Den ger bra skördar om den skonas från fukt och sjukdomar.
Tidigare användes druvan i Rioja för att mjuka upp rödviner, men det användningsområdet har minskat. Viura, vi fortsätter i Rioja, har en ganska neutral smak och lämpar sig bra för ekfatslagring. Vid tidig plockning är syran bra. Samtidigt betyder tidig skörd förlust av arom.
Kritiker hävdar att det är druvan malvasia, som ingår till mindre del, som ger vit Rioja dess karaktär.
När vi drack Vina Tondonia nyligen var det just fat, citrusfrisk syra och bokna äpplen det smakade. Detta urgoda vin hade då legat på fat i sex år. Hur skulle det smaka utan denna fatlagrings avrundade effekt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar