tisdag 1 maj 2012

Valborgsmässoafton med avokadocreme toppad av rom och kräftstjärtar på kavring följt av gös och hemgjord gnocci hälsar vi våren!

 Så var det sista april igen! En dag fylld av glädje och munterhet. Och ackompanjerat med ett ypperligt väder detta år dessutom.
Med "Sköna maj, välkommen till vår bygd igen..." dånande från stereon inne i salongen, intog vi både lunch och middag på altanen. Bara det i slutet av april, lunch är väl inte så ovanligt, men middag. Våren andas skaldjur, fisk och över huvud taget lättare rätter för oss. Och dito viner. Ett grüner veltliner "Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Terrassen (nr 75065, 149 kr, 100% grüner veltliner)" passade som hand i hanske. Ett riktigt gott veltliner dessutom. Friskt med något pepprigt i eftersmaken. Gräslöken fick vi från vår kryddträdgård. Jag trodde att jag dödade dem helt förra året. Men utan mina "vårdande händer" tycks de ha överlevt den upplevelsen. Jag ska vara försiktigare i år.
 
Skagen på kräftstjärtar med avokadocreme på kavring
1 burk kräftstjärtar
4 avokado, mixade
2 dl gräddfil
saften från 1 citron
salt
10 skivor kavring
200 g löjrom
Blanda avokadon med creme fraiche, citronsaft och salt. Kantskär brödet. Fördela blandningen på brödet. Toppa med lite löjrom och kräftstjärtar.

Gös med gnocchi, grön sparris och citronvinägrett 4 st gösfiléer, (à ca 150 g) 2 msk smör 1 tsk salt 1 krm vitpeppar, nymald Gnocchi: 800 g potatis 1 st citron, rivet skal, 5 dl vetemjöl 1 st ägg, salt 1 knippe sparrisar, gröna 0,5 st gräslök, knippa 1 msk smör 50 g parmesanost, hyvlad Vinägrett: 1 st citron, pressad saft 0,5 dl rapsolja 1 st schalottenlök, finhackad, salt
Gnocchi: Skala och koka potatisen mjuk. Låt den rinna av och finfördela med hjälp av degkrokarna från elvispen. Blanda potatisen med citronskal, mjöl, ägg, 1 tsk salt och peppar. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Rulla ut till långa rullar och skär dem sedan i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna på mjölat bakplåtspapper. Lägg gnocchin i kokande lättsaltat vatten i en gryta och låt kokatills de flyter upp till ytan. Ta upp och lägg dem i isvatten. Vinägrett: Värm citronsaften och rör sedan i olja, lök, salt och peppar.Sparrissallad: Hyvla sparrisen tunt på mandolin. Blanda sparrisen med alla ingredienser till salladen. Krydda fisken med salt och peppar. Stek den i smör ca 3 min på varje sida. Låt gnocchin rinna av. Skär sparrisen i tunna slantar. Finhacka gräslöken. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt gnocchin. Stek dem lätt ljusbruna. Tillsätt sparris och gräslök och vänd i parmesanosten. Salta.
  
Några tussilago på bordet...
Vi var väl rustade fär den tänkta annalkande kylan - har aldrig varit så varm på en valborg, vi hade svårt att vara alltför nära brasan. Men mysigt var det.
Sigrid har utvecklats till en riktig poet. Hon avslutade kvällen med:
 "Månen skiner och stjärnorna blänker"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar