söndag 20 maj 2012

Nebbiolo möter aglianico

Hur lätt eller svårt är det att skilja på ett rött vin gjort på Piemontes sturska nebbiolo och ett på Kampaniens strama aglianico? Man kan även se det som ett geografiskt druvmöte där norra och södra Italien möts.
Langhe Nebbiolo 2009, La Spinetta, Piemonte, nr 99230, 189 kr.
Egentligen säger noshörningen på etiketten allt. Här är det frågan om kraft! Det är stramt och smakrikt. Hallon, körsbär, rotfrukter och svart te. Gott nu, men skulle definitivt tjäna på att ligga till sig i några år.
Viner på nebbiolo övergår till en mer röd färg relativt tidigt i sitt åldrande. Så även detta unga vin. Röd, lite oskyldig färg. Tills vinet hamnar i munnen, vill säga...
Taurasi 2006, Feudi di San Gregorio, Kampanien, Italien, nr 6282, 150 kr.
Även detta vin är stramt även om det inte är lika stramt som nebbiolovinet. Choklad, körsbär och lite vaniljton från tiden på ekfat. I dagsläget är det här det godare av vinerna då det känns mer balanserat och avslipat. Men om fem år kanske bedömningen skulle bli en annan. Ett mycket gott vin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar