lördag 14 april 2012

Påskgårdsromantikernas trerätters i påsktider (lax, lamm och äggtoddy som avslutning)

Till vår enorma förvåning infann sig inte våran enorma glupkhet denna påsk, utan vi fick helt enkelt dela upp menyn till både lunch och middag. Men det går ju det också. Alternativt att man öser upp mindre av varje rätt på tallriken. Enromt gott var det. I synnerhet såsen till lammet vill jag särskilt slå ett slag för - ett minne för livet, helt klart.Lax med örtsås och primörer.
1 kg benfri laxfilé (1/2 laxsida)
1 msk fänkålsfrön, grovt stötta
2 msk salt
Strö fänkål och salt över laxsidan. Låt stå i kylen i cirka 4 h. Sätt ugnen på 125 grader C. Stek laxen tills innertemperaturen är 55 grader C. 15-20 minuter.
Örtsås
2 scharlottenlökar, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, skalad och finhackad
2 msk smör
5 dl fiskbuljong
3,33 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
5 dl finhackade örter (basilika, dill, persilja)
Fräs löken i smöret tills den blir gyllenbrun. Tillsätt fiskbuljong och det vita vinet. Koka ner till halva volymen. Tillsätt grädden och koka ytterligare. Tillsätt örterna och mixa samman med övriga såsen. Servera allt med potatis.
Lammstek med dillmajonnäs, sparris och potatis
1,2 kilo benfri lammstek
2 tsk salt
2 msk provensalska kryddor
1 vitlök, som skalas och delas i klyftor
2 msk olivolja
Sätt ugnen på 100 grader Celsius.Gnitd in lammköttet med alla kryddor. Gör några djupa jack med kniven och tryck in vitlöksbitarna. Lägg i en oljad form och stick in en termometer på tjockaste stället. Efter cirka 3 timmar har innertemperaturet nått 61 grader C och det är färdigt. Låt köttet vila i cirka 15 minuter innan det skivas.
Dillmajonnäs
3 äggulor (äggen ska ha varit i samma temperatur som oljan i minst 2 timmar)
2 msk pressad citron
1 msk dijonsenap
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
2 dl majsolja
Blanda äggulor, senap, dill, salt och citronsaft. Mixa med mixerstav och låt oljan droppa ner i smeten till en tjock creme.
Potatis
1 kilo potatis
5 salladslökar
2 msk smör
Koka potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, dela eventuellt potatisen i mindre delar. Skala ioch deltla löken och vänd ner denna med smöret.
Sparris
1 kilo färska gröna sparrisar, kokas i lättsaltat vartten i 3 minuter. Saltas sedan med flingsalt. Till denna rätt drack vi ett pinot noir baserat vin. Morey-Saint-Denis 1997, Jadot, Bourgogne, Frankrike, nr 71084 i beställningssortimentet, 325 kr. Underbart elegant och sirlig bourgogne. Smaken kan närmast liknas vid jordgubbar, kryddor och en efterföljande lång elegant eftersmak. Denna bourgogne är av lite kraftfullare karaktär, Anders var först nere i Rhônedalen en vända. Enormt gott och de senaste 12 åren på flaska har resulterat i något sammetslent i strupen...Äggtoddy med hallon
1 dl frysta hallon
3 ägg, vitorna och gulorna separeras var för sig
3 msk + 3 msk strösocker
1/2 tsk + 1/2 tsk vaniljsocker
Fördela hallonen i fyra glas. Vispa äggvitrna till hårt skum, vänd ner socker och vailjsocker på slutet. Ställ åt sidan. Vispa äggulor och socker till en ljusgul smet. Häll över hallonen och toppa med äggviteskummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar