söndag 18 mars 2012

Wienerschnitzel och Apfelstrudel med grüner veltliner i glasen

Så kommer vi till maten som ska inmundigas i all denna österrikiska rekvisita. Wienersscnitzel och apfelstrudel är något jag verkligen förknippar med Österrike. Och grüner veltliner. Och sött dessertvin...Arvid är väldigt road av och duktig på att hjälpa till med matlagning. Jag bankade köttet medan han doppade det i de tre olika skålarna.
Wienerschnitzel,
6 skivor kalvinnanlår (ca 1000 g)
½ dl vetemjöl
2 ägg
1½ dl ströbröd
salt och vitpeppar
Till stekningen
200 g smör
Garnering
citron
ansjovis
kapris
Banka ut kalvskivorna så de blir riktigt tunna, jag valde en stekpanna som tillhygge. Krydda med salt och peppar. Doppa köttet i vetemjöl så det fastnar ett tunt lager runt hela skivorna. Vispa ihop äggen lätt och doppa köttet i det. Doppa det till sist i ströbrödet. Bryn smöret på medelhög värme och lägg köttskivorna i det. Stek dem några minuter på båda sidor. Lägg köttet att rinna av på hushållspapper. Garnera med citronskivor, ansjovis och lite kapris. Servera med ärtor och potatismos. Till maten drack vi Bründlmayer Langenloiser Grüner Veltliner (nr 2910, 119 kr,grüner veltliner) Niederösterreich, Österrike. Vinewt var en smula spritsigt. En väldigt god variant av druvan med torr smak med inslag av päron och så detta karakteristiska vitpeppar.Apfelstrudel
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 st ägg
2 msk olja
2-3 msk mjölk

Fyllning
skorpmjöl från 4 skorpor
100 gram smör
1,5 kg äpplen, syrliga, skalade och tärnade
100 gram skållade och grovhackad mandel
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
kanel
Arbeta ihop mjöl, salt, ägg, olja och mjölk till en smidig deg. Låt degen vila i 30 minuter. Lägg den sedan på en mjölad handduk, kavla ut den tunnt tunnt och pensla med olja. Blanda äpplen med mandel, socker och kanel och fördela blandninge över degen. Rulla ihop allt till en tjock rulle.
Ställ ugnen på 225 grader C. Smält resten av smöret. Lägg rullen på en smörad plåt, pensla den med smör och grädda 30 minuter i ugn; pensla då och då med smält smör. Och strössla med florsocker. Servera med glass.Denna gång unnade vi oss att ta dessertvin till efterrätten: Josef Anderts Beerenauslese Cuvée (nr 4589, 85 kronor, 50% welschriesling och 50% scheurebe)Österrike. Sött med smak av aprikoser. Passade väldigt bra till apfelstrudeln.

1 kommentar:

  1. Mums vad gott =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera