tisdag 10 januari 2012

Trerätters i midvinternatten: Murkel- och kantarellsoppa följt av en oxfilérätt och äppelkaka som avslutning


Murkel- och kantarellsoppa
200 g konserverade kantareller, finskurna
100 g konserverade toppmurklor, förvällda och klara, finskurna
2 st skalad vitlöksklyftor
2 skalade och finskurna schalottenlökar
3 msk rapsolja
2 msk smör
1,5 l kycklingbuljong
3 dl vitt matlagningsvin
1 dl sherry, torr
6 stora potatisar, skalade och tärnade
2 dl grädde, uppvispad
salt och vitpeppar
Fräs svamp och lök i smör och rapsolja utan att ta färg. Ställ åt sidan. Koka upp kycklingbuljong, alkoholhaltiga drycker och potatis och låt koka i 20 min. Låt stå och dra i 50 min. Mixa denna del, häll över svamp- och lökfräset och rör ner grädden.
Gästerna tog så väl hand om våra barn (även efter de hade kommit hem från skridskoturen)att Anders och jag helt kunde ägna oss åt mat- och dukningskonster.Oxfilé, kålrot- och potatispuré med hasselbackspotatis

Skala 12-14 potatisar. Skiva ned till ungefär halva potatishöjden. Placera potatisarna med den oskivade sidan nedåt på en plåt. Pensla på 2 msk smör. Tillaga i ugnen, 225 grader, i 20 minuter. Tillsätt en blandning bestående av 4 msk ströbröd, 2 msk riven parmesanost och 0,5 tsk salt på den skivade sidan. Grädda i 15 minuter till.

Skala och skär 1 kg potatis och 1 kg kålrot i mindre bitar. Koka i 20 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Stöt sönder rotfrukterna med en elvisp. Tillsätt 3 dl matlagningsgrädde och 0,5 tsk salt.

Putsa och skär 1,2 kg oxfilé i mindre bitar. Bryn köttet i 3 msk smör i några minuter. Tillför 0,5 tsk svartpeppar, 2 tsk salt. Tillsätt därefter 20 grovhackade enbär, 300 g kantareller, en halv flaska rödvin, 7 msk koncentrerad viltfond och 4 msk lingon. Rör om och låt sjuda utan lock i 8-10 minuter.
Äppelkakan var gjord enligt samma recept som denna. En riktigt trevlig kväll för samtliga familjemedlemmar! Förhoppningsvis även för gästerna...

2 kommentarer:

  1. Vilken härligt lyxmiddag och ser dessutom ut som den mysigaste familjestund!
    Tänker fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Vilka middagar ni bjuder på! Efter ert nyårsfirande med alla dessa rätter, små smäller ni till med två fina middagar till! Ni är grymma. Och så har ni dukat så fint också.

    SvaraRadera