söndag 8 januari 2012

Fyrarätters: Hummersoppa, boef bourguignon, ostbricka och äppelkaka med tre franska röda viner

Våra goda vänner familjen N och herr S kom traditionsenligt på besök på Trettondagsafton. Vi har tre fasta träffar varje år, men det brukar alltid bli fler. Anledningen är mycket enkel: Vi har det väldigt trevligt när vi träffas. Högt kombineras med lågt, trams med mer allvarsamt. Dessutom är våra barn väldigt förtjusta i familjen Ns något äldre barn.
En fyrarätters och tre olika franska rödviner utgjorde menyn denna gång.Hummersoppa
2 kokta humrar, ta ur köttet och lägg i en skål för att använda på slutet.
75 g rotselleri, skalad och tärnad
1 tsk hackad röd chili
3 msk matolja
1 st hackad gul lök
4 skalade och tärnade morötter
1 fänkål, tärnad
3 stora potatisar, skalade och tärnade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
1 msk cognac
3 dl vitt vin
5 dl vatten
1 msk timjan
1/2 tsk curry
2 dl vispgrädde
salt
peppar
Finhacka hummerskalet i en mortel eller matberedare med kniv. Ju finare bitar desto mer smak. Fräs dem i oljan i en kastrull tillsammans med chilihacket och selleri. Tillsätt vitt vin, tomatpuré och cognac. Häll på vatten så att det täcker. Låt sjuda 20 minuter. Låt sedan soppan vila en stund. Sila soppan och häll i alla grönsaker. Låt sedan koka i cirka 15 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Späd grädde och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer cognac. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare. Servera soppan, gärna med lite hummerkött på toppen. Boeuf bourguignon
Skär 1,5 kg högrev i mindre bitar. Salta (2 tsk) och peppra (0,5 tsk). Bryn köttet i 3 msk smör i omgångar i en stekpanna. För över det brynta köttet i en stor stekpanna. Tillför stekspadet, 3 dl vatten, en flaska kraftigt rödvin, 3 msk koncentrerad kalvfond, 2 msk tomatpuré, 2 lagerblad, 2 tsk torkad timjan och 2 finhackade vitlöksklyftor till grytan. Rör om. Låt sjuda i 1,5 timme under lock. Tillsätt 20 skalade smålökar, 280 g bacon i småbitar och 300 g champinjoner. Koka i 20 minuter till. Red av med 2 msk Maizena majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp en sista gång. Servera med kokt potatis. Som en tredje rätt serverade vi ostbricka och kex. Dessa gäster var verkligen både ostkännare och ostälskare - roligt!Lyxig äpplekaka
100 g mjukt smör
100 g riven mandelmassa
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

3-4 äpplen, skalade och kärnade
Garnering: Florsocker (hann inte ta någon bild då)
Vispa det mjuka smöret med sockret. Tillsätt äggen och slutligen de torra ingredienserna. Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten. Smöra en form och strö den med ströbröd. Skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Häll smeten över. Grädda på 175 grader Celsius i ca 45 min. Tre franska rödviner:
Château Peyros Vielles Vignes 2005, Madiran, nr 90079, 120 kr
"Det doftar verkligen gummi!", utbrast en av gästerna. Och ja, gummidoften var verkligen påtaglig. Ett strävt, mörkbärigt och rustikt vin gjort på (i huvudsak) druvan tannat. Definitivt matkrävande. Herr N tyckte att det var för strävt, fru N antecknade namnet. Så kan det bli! Beaujolais Villages Nouveau, Quinson, 2011, nr 5469, 69 kr Bärig, mjuk smak med drag av hallon, jordgubbar och vanilj. Det kändes att detta var kvällens enklaste vin. Absolut prisvärt, dock! Marguax, Bordeaux, 142 kr på Viking Line Mörka bär, ett uns vanilj och choklad i eftersmaken. Inget typiskt Bordeauxvin. Tror jag! Har egentligen druckit alldeles för lite Bordeaux i mina dagar. Kvällens godaste, även om Peyros gjorde halvlyckade framstötar då och då under kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar