lördag 17 december 2011

Söndagsmiddag i advent

Så var vi bjudna på söndagsmiddag den tredje advent hos moster E. Det var som att hela Uppsala firade vår ankomst - facklor längs med hela Fyrisån, ljusslingor i varenda träd värd namnet och i närheten av slottet sköts salut i form av fyrverkerier. JA, det kan ju ha funnits andra skäl också, men vi valde att bortse från dessa. Jag älskar Uppsala! Moster E.s sympatiske sällskap C. var också på plats - mer än så faktiskt, han lagade en stor del av middagen med bravur. Anders och jag kände att här kan vi lära oss både ett och annat. Vid sidan av att han dessutom är väldigt trevlig som person förstås. Som fördrink serverades glögg med chokladsmak, serverat med pepparkakor och grönmögelost. Pepparkakorna var var Arvid och Sigrid väldigt svag för, dessa med grönmögelost höll mig i djupaste koncentration. Choklad och Anders är en oslagbar kombination, han tyckte verkligen om glöggen. Ser Ni ljusstaken på bordet? Väldigt rolig i plast (eller var det plexiglas?). Mer rolig än vacker måhända (adventsljusstaken på första bilden är jag annars väldigt svag för) men iögonenfallande.Fikonsallad med chutneydressing
4 st färska fikon i skivor
2 st kiwi i skivor
2 st äpplen i skivor
100 gram ruccolasallad
2 msk solrosfrön
25 gram parmesanost i flagor
4 msk mangochutney
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
salt och peppar
Varva fikon, kiwi, äpple och ruccolasallad på fyra tallrikar. Strö på solrosfrön och parmesanost. Blanda ingredienserna till dressingen. Slå den över salladen. Både Arvid och Sigrid (och deras föräldrar) var helsålda på gösen. Anders och jag spände dessutom midjebältena med rejäla portioner av spenat- och jordärtskockspurén. Arvid och Sigrid fokuserade sig på fisken - men där rensade de faten! Riktigt barnvänlig mat med andra ord.

Smörstekt gösfilé med spenat- och jordärtskockspuré
600 g gösfilé
2-3 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
25 g smör
300 g potatis, mjölig sort
400 g jordärtskockor
3 dl vispgrädde
6 dl färsk spenat
salt och peppar

Purén.
Skala potatis och jordärtskockor och skär dem i mindre bitar. Koka dem i grädden i en tjockbottnad kastrull tills de är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt spenaten, spara lite till garnering, och mixa till en slät puré.

Dela ev fisken i mindre bitar. Blanda mjöl, salt och peppar. Vänd fisken i mjölblandningen och stek i smör på ganska hög värme, 2-4 min på varje sida. Servera fisken nystekt med purén och ev skirat smör.

Vad tiden försvinner då det är trevligt. Ett tu tre var klockan närmare halv åtta, vi hade siktat på att ta 20.09 hem vilket innebär att vi skulle vara hemma strax efter 22. Efterrätten intogs därför i ett hafsigare tempo än vad rätten förtjänade.

Citron- och marängbakelser
2 st äggvitor
0,75 dl socker
8 st aluminiumformar
4 st äggulor
0,75 dl socker
1 msk citronskal, några droppar pressad citron
1 dl kesella 10 %
2 st kiwi
8 st physalis
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret och fortsätt att vispa till dess att smeten är blank. Pensla formarna med lite smält fett och klicka i smeten. Sätt ugnen på 250 grader Celsius. När du sätter in formarna – sänk temperaturen till 100 grader Celsius. Grädda i en timme. Blanda gulor, socker, ­citronskal och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme till det är en kräm. Låt kallna. Rör i kesellan.. Fördela krämen på marängerna och toppa med skuren kiwi och physalis.

4 kommentarer:

  1. Vilken god mat!
    Undrar angående aluminiumformarna. Menasz mazarinformar eller formar som man gör mandelmusslor i eller kanske något annat?

    SvaraRadera
  2. Vilken lyxmiddag!
    Förrätten lät särskilt spännande, mangodressing - underbart!

    SvaraRadera
  3. Ha en fin fjärde advent
    Kram
    HAnna

    SvaraRadera
  4. Vilken middag det bjöds på, salladen låter riktigt god fast kiwin får vi byta ut annars ligger Anki och kippar efter luft...

    SvaraRadera