tisdag 13 december 2011

Hamburgare med getostdressing och amerikanskt rödtjut

Fredagsmys med hamburgare. Rött vin till det. Det ska vara ett mer rustikt vin utan allt för finstämda toner. Valet föll på ett amerikanskt vin som kostar under hundralappen och som är gjort på en relativt okänd druva.
Hamburgare med getostdressing
1 kg nötfärs
2 tsk salt
2 ägg
1 tsk svartpeppar
smör att steka i
Blanda allt i en skål. Forma hamburgare i önskad storlek. Stek på medelvärme tills de blivit genomstekta.
Getostdressing:
200 g getost
0,5 dl mjölk
0,5 dl olivolja
Skär bort kanterna på osten. Mixa ost, mjölk och olja till en slät puré.
Potatis:
Skär 1,5 kg potatis i avlänga, stripsliknade bitar. Lägg på en plåt. Häll över 0,5 dl olivolja och 2 tsk salt. Värm i ugnen på 200 grader i 45 minuter.
Servera hamburgarna med skivade tomater och getsostdressing mellan hamburgerbröd. Lägg till potatis och lite grönsallad och maten är serverad!

McManis Petite Sirah 2010, nr 6520, 99 kr. Vad passar bättre till hamburgare än amerikanskt rödvin? Det första vi slås av är sötman och syltigheten. Är det ett sött vin?, undrar Lena. Nej, hemligheten är snarare den att vi väldigt sällan dricker amerikanskt vin. När vi väl gör det känns den publikfriande och lättgillande stilen väldigt ovan och påtaglig. Pannkakssylt, Rollo smörkola och kaffe. Tack vare den lilla bitterheten i eftersmaken tycker jag att vinet klarar hoppet, med en viss marginal, över nivån för godkänt. Utan denna bitterhet hade det varit som att dricka en mix av saft och sylt. Och då kan man ju lika gärna göra en sådan mix hemma själv av just saft och sylt. Lena ger vinet underkänt.

1 kommentar:

  1. Så spännande att dricka rött till hamburgare, det hade vi nog aldrig kommit på tanken om... Vi brukar köra med öl, eller faktiskt Coca-Cola. Det är den enda gången det intas läsk till mat i detta köket:)

    Men då hoppar vi på detta vinet då, låter väl inte som en höjdare att prova.

    SvaraRadera