tisdag 6 december 2011

Bordeaux möter Sydafrika i rödvinsduell

Här möter ett Bordeauxvin ett sydafrikanskt, något dyrare, vin. Bordeauxvinet kommer från Margaux och har cabernet sauvignon som dominerande druva. (Övriga tillåtna druvor i Bordeaux är cabernet franc, merlot, malbec och petit verdot). Det sydafrikanska vinet har även det cabernet sauvignon som huvudrollsinnehavare. Merlot och cabernet franc finns även i druvmixen. Tanken med provningen var att prova rödvin med Bordeauxdruvor. Ett från Sydafrika och ett annat från just - Bordeaux. Tyvärr så spelar vinerna i något olika prisklass, så jämförelsen försvåras av det skälet. Nåväl, här kommer vinerna:
Margaux från Margaux i Bordeaux. Marquise de Lassime, 142 kr på Viking Line
Dill, svarta vinbär, strävt och en lång eftersmak av tydlig vanilj. Hade jag inte vetat var det var för vin hade jag gissat på ett (gott!) cabernet sauvignonvin från Spanien för 99 kr, eller liknande. Nu var det ett Bordeauxvin med en högre prislapp, och då känns det inte prisvärt. Fel pris och fel land, på något sätt.
Meerlust Rubicon 2006, Stellenbosch, Sydafrika, nr 2026, 229 kr.
Tydlig, parfymerad doft med rotfrukter. Gummi, strävhet och såväl svarta som röda bär i smak. Känns nästan som en australier med siktet inställt på att verka lite europeiskt. Jag vet sedan tidigare att jag har lätt för att blanda ihop sydafrikansk rökighet med australiskt gummi a la shiraz. Cabernetkaraktären inte så tydlig som den kan vara. Hur som helst; ett riktigt gott vin! Tyvärr verkar man ha gått över till 2007:an på systembolaget, men den är förhoppningsvis lika god den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar