onsdag 30 november 2011

Veckans druva: Nebbiolo

Rödvinsdruva som odlas i Piemonte i norra Italien. Dricker du Barolo eller Barbareco så är vinet gjort på druvan nebbiolo. Trots att just nebbiolo förknippas med Piemonte, så utgör viner på druvan endast tre procent av regionens totala produktion, eller endast en femtondel av produktionen av barberaviner. Nebbiolodruvan är först ut vid knoppning, men sist i mål när det gäller mognad. Sydsluttningar är därför att föredra när man ska odla druvan, så den hinner mogna innan den plockas. Även jordmån är viktig för denna druva. De kalkrika områdena runt Alba har visat sig ge bäst viner.
Druvan har gott om syra och ordentligt med tanniner. Tanninerna och den sena mognaden gjorde länge att nebbioloviner var nästan otillgängliga om de inte fått lagras några år. Idag kan man dricka unga nebbioloviner, men de är sträva och kräver passande mat.
Färgen på ett vin på druvan är djup och mörkröd, som efter endast ett par år svänger om till en mer ljust tegelröd nyans. I doften hittar man körsbär, viol, lakrits och plommon. Är vinet äldre dyker tryffel, svamp och höstlöv upp (Hur gott låter inte det?).
I smaken kan kan känna något av "extra allt". Strävhet, syra och alkohol i stora mängder.
Tillsammans med rätt mat smakar dessa viner underbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar