lördag 26 november 2011

Thanksgiving med Kalkon!

Kalkon har vi faktiskt inte provat på tidigare, annars har vi testat både struts, gås, vildand och jag vet inte allt. Men inte kalkon. Nu var det så dags...Servettbrytningen hittar du här.
Den här soppan gjorde vi för cirka två år sedan i bloggen. Receptet är från våra vänner fam J. Jag vågar mig på att skriva om den igen - den är försvinnande god.

Pernillas morots- och apelsinsoppa
•500 g morötter
•30 g smör
•1,5 dl apelsinjuice,
•1,5 l grönsaksbuljong
•1 liten lök, grovt hackad
•1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
•salt och peppar
•crème fraiche eller gräddfil och muskotnöt till servering
Skala och skiva morötterna. Lägg dem och smöret i en stor tjockbottnad kastrull och fräs på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt apelsinjuice, buljong och lök. Koka upp och tillsätt timjan, salt och peppar. Sänk värmen, lägg på lock och koka i 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Låt svalna.
Kör soppan slät i mixer. Häll tillbaka den i kastrullen och hetta upp den på nytt. Servera i portionstallrikar, klicka i lite crème fraiche och strö över muskotnöt.
Kalkon

1 hel kalkon, 5 kg
1 halv citron
0,5 dl smält smör
2 tsk salt
1 tsk mald vitpeppar
2 msk soja
Fyllning:
2 dl katrinplommon
5 klyftade äpplen
1 dl hackad persilja (valfritt)
Bomullssnöre
Sås
0,5 skalat äpple
4 katrinplommon
ev. inkråm från kalkonen
5 msk smör
5 msk mjöl
6 dl vatten + en kycklingbuljongtärning + steksky från kalkonen
6 dl grädde
3 msk soja
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 msk portvinsgelé eller annan gelé
Tina kalkonen. Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med lite papper och lägg i en långpanna. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och tärna äpplen. Skär plommon i mindre bitar. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med ett bomullssnöre.Gnid in kalkonen med citron. Smält smöret i en kastrull eller skål och blanda i salt, peppar och soja och pensla kalkonen runt om.
Stek kalkonen i ugnspannan i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt. Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet. Räkna 45 minuter per kilo kalkon. När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt. Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen). Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering. Späd skyn med vatten och buljongtärning till totalt 5 dl och koka upp i en kastrull. Låt stå och småkoka. Hacka äpple och plommon i små tärningar. Värm smör i en kastrull. Tillsätt äpple samt plommon samt ev. inkråm från kalkonen.Pudra över mjöl och rör runt någon minut. Tillsätt buljongen och stekskyn. Rör runt. Låt koka tio minuter och tillsätt grädde. Koka upp. Sila av såsen. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvinsgelé. Pilla ut fyllningen av äpplen och plommon. Fyllningen är god till kalkonen och kan serveras i skål bredvid eller läggas under eller bredvid kalkonbitarna på serveringsfatet. Servera kalkonen med såsen samt tillbehör som potatis, gratinerade gröna bönor eller annan kokt grönsak som broccoli, brysselkål eller ärtor. Servera gärna gelé till.
Rabarberkompott med kardemummakräm

200 g rabarber, skurna i centimeterbreda skivor
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 vaniljstång, fröskrap
3 gelatinblad, först blötlagda i 10 minuter i kallt vatten, häll bort vattnet och krama ur bladen och rör sedan ned dem i den varma rabarberkompotten.
Kardemummakräm
5 dl 34%ig creme fraiche
1/2 vaniljstång, fröskrapet
1 dl florsocker
2 äggvitor, hårdvispade
1/2 tsk mal kardemumma
Koka upp rabarberna och socker och låt koka i cirka 5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner gelatinet. Låt kompotten svalna något och fyll den sedan i 6 portionsglas. Låt stelna i kylen under några timmar eller till dagen därpå.
Vipsa samman creme fraiche med kardemumma och socker tills den blir tjock och fluffig. Rör ner de hårdvispade äggvitorna. Klicka över kompotten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar