tisdag 8 november 2011

Anders kemihörna: Experiment med smaker

Experiment med te: Både Arvid och Sigrid är roade av experiment och det vill vi ju uppmuntra. Det här experimentet kräver bara te, citron och socker.
1) Låt deltagarna få varsin kopp te, som de smakar lite av.
2) Häll i rikligt med citron och låt dem smaka igen (Våra två deltagare gick och spottade).
3) Häll i socker och be dem smaka igen (Mycket gott, kunde vi notera). Här försökte jag förklara att den sura smaken fanns kvar, men att sockrets söta smak smakade mer. Även lite begreppsbildning var på plats: sockret löser sig, det smälter inte (som man felaktigt hör ibland).
Experiment med kanel och socker:
Be försökspersonen blunda och hålla för näsan med ena handen. Be personen öppna munnen och för in teskeden med socker-kanelblandningen. Hur smakar det? Socker, blir svaret. Be personen ta bort handen från näsan. Aha, det är kanel också!
Eftersom vi endast kan känna surt, salt, sött och beskt på tungan så upptäcker vi sockersmaken. Kanelsmaken går oss förbi. När vi får använda luktsinnet så blir det väldigt uppenbart att det är kanel också!

2 kommentarer:

  1. Anki tackar för tipset, ska absolut göras på förskolan, ungarna är tokiga i experiment!

    SvaraRadera
  2. Kul! Jag tror faktiskt att det var min mammas kemiexperiment hemma vid diskbänken; kemiska trädgårdar, osynligt bläck, självlysande färg mm som ledde till att jag kom att plugga kemi så småningom. Och några vänner till familjen gjorde egna bengaliska eldar på nyår, sånt sätter spår i en nyfiken sexåring!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera