torsdag 3 november 2011

Älgfärsbiffar och spanskt rött

Vilt smakar aldrig så bra som när det är höst. Den här fredagkvällen i oktober blev det älgfärsbiffar och rödvin från nordvästra Spanien.

Älgfärsbiffar:
800 g älgfärs
4 schalottenlökar
1 dl matlagningsgrädde
0,5 dl vatten
3 msk potatismjöl
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
smör att steka i
Skala och finhacka löken. Blanda färsen med lök, grädde, vatten, poatismjöl, salt och peppar. Forma färsen till mindre biffar.Stek på medelgod värme i lite smör tills biffarna fått fin färg.

Potatis:
1,2 kg potatis
4 msk rapsolja
2 msk flingsalt
2 msk ströbröd
Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i klyftor. Blanda potatis och olja i en ugnssäker form. Strö på salt och ströbröd. Efter 40 minuter i ugnen har potatisen fått fin färg och är färdig.

Lingon:
200 g frysta lingon
4 msk socker
1 msk riven pepparrot
Mosa lingonen. Häll i socker. Tillsätt riven pepparrot. Blanda.

Till detta drack vi det utmärkta vinet Martin Sarmiento Mencia 2006, Martin Códax, Bierzo, nr 70847 (beställningssortimentet), 115 kr. I detta hörn av Spanien vid Atlantkusten är det vita, friska viner som gör sig bra till havets läckerheter som gäller. Men se här! Ett mycket gott rödvin från dessa vitvinsmarker. Gjort på druvan mencia, som man länge trodde var identisk med cabernet franc. Men så är det alltså inte. Hallon och lite andra röda bär tillsammans med en tilltalande örtighet ger en aptitlig helhet. Riktigt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar