lördag 1 oktober 2011

Trerätters höstmiddag med bla svampfyllda kroppkakor

Hur hinner de med allt? Familjen J. För sex veckor sedan föddes deras tredje barn E. Och här sitter vi och avnjuter en trerätters helkväll. Deras nyfödda, lilla E. var väldigt lugn och fin, men likväl mådde hon bäst i litet svag rörelse i någon förälders famn under hela kvällen, den andre föräldern passade på att servera oss medan denne inte hade att barn i famnen. Det ser så harmoniskt ut då barn ligger så tryggt, med öppen blick, i en förälders famn.

Vi hade så fullt upp med maten att vi hade uppenbart inte tid att fotografera varken den lilla (som Sigrid sade "vad söt hon är". Barn är väldigt ärliga. Hon var väldigt söt. Hennes pappa lyckades vi inte heller få på bild)Både pappa, son och dotter undersöker vad de har i glasen.Förrätten, fänkålssoppa med topping av valnötter och fetaost, var himmelskt god. Och det var en väldigt bra "teaser" på vad som presenterades för övrigt. Mamma P. med dotter E. och Lill-A, den senare föredrar att kalla sig "Mulle-Meck"
Aldrig tidigare har jag ätit hemmagjorda kroppkakor. Sååååå vansinnigt gott. De var fyllda med kantareller - en nyhet som vi aldrig hade testat tidigare. Snålvattnet börjar strila på mig här vid datorn bara jag tänker på dem...Svampfyllda kroppkakor
1 1/2 kg potatis
3 dl potatismjöl
4 äggulor
2 ägg
1 gul lök
500 g svamp t ex kantareller
smör till stekning och servering
salt och svartpeppar
Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress i en bunke, låt svalna något. Rör ner potatismjöl, äggulor, ägg, och 1 tsk salt. Blanda till en smidig deg.
Skala och finhacka löken. Skär svampen i små bitar. Fräs svampen tills all vätska kokat bort. Tillsätt 1 msk smör. Låt fräsa 1 minut. Tillsätt lök. Låt fräsa ytterligare 5 minuter. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma degen till 3 rullar och dela varje i 8 bitar. Gör en fördjupning i varje bit och lägg i fyllning. Vik ihop och forma som bollar. Lägg kroppkakorna i det kokande vattnet. Låt dem sjuda sakta i ca 10 minuter efter att de flutit upp till vattenytan. Låt rinna av. Servera genast med skirat smör, mer lök- och kantarellfräs och lingonsylt. Vinet,Rio Sol Cabernet Sauvignon Shiraz (nr 90394, 60 kr, 50% cabernet sauvignon och 50% shiraz) en tillfällig nyhet från São Francisco Valley, Brasilien hade en väldigt fruktig doft. Inte litet mallig måste jag tillstå att jag ganska omgående kände "sydamerika". Att jag sedan aldrig hade gissat på Brasilien är en annan historia...Mycket prisvärt dock och kul att testa något från Brasilien, det i sig var en nyhet av oss.Efterrätten bestod av äppelkaka med vaniljsås eller glass...eller både glass och vaniljsås. Mätta och mycket mycket belåtna rullade vi så hemåt, ivrigt funderande på hur i all världen vi skall kunna kontra detta....

Tack för en synnerligen trevlig och välsmakande middag familjen J!

1 kommentar: