lördag 15 oktober 2011

Trerätters från höstens skafferi: svamptoast, tjälknöl med rotfruktsgratäng och nyponpannacotta

Så kom dagen D. då moster E. och hennes C. skulle komma på middag. Vi var ganska laddade hela familjen - de senaste veckornas helgvistelser hos mormor, morfar och farfar hade fört med sig att vi låg rejält efter med städningen - att bara dammsuga golv och rengöra toaletterna håller inte i längden. Vi for runt huset med alla möjliga rengöringsmedel och torkdukar. Till slut var vi hyfsat nöjda. Så där stod vi, oduschade och i pyjamas (jag) klockan 15.00 på eftermiddagen, med ett städat och rent hem. Maten gjorde sig mer eller mindre själv och två timmar senare stod vi uppradade i hallen.
Meny
Svamptoast
Tjälknöl med rotfruktsgratäng
Nyponpannacotta
Förrätten var en enkel historia med stekt svamp och charlottenlök i rikligt med smör på stekt vitt bröd. Även bröden hade stekt - i rikligt av smör. Huvudrättens tjälknöl är löjligt enkel att göra MEN den kräven lång planering. Den går enklast i ugnen under natten (75 grader C.) före den ska serveras så att den hinner grotta in sig i lagen i god tid innan den ska serveras.
Rotfruktsgratäng
1 kg potatis, grovriven
2 st morötter, ca 300 g, grovriven
1 st kålrot, liten, ca 300 g, grovriven
1 st palsternacka, ca 150 g, grovriven
2 st gul lök, finhackad
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 msk torkad timjan
200 g riven parmesan
salt och peppar
Varva den rivna potatisen med morötter, kålrot, palsternacka och lök i en smörad, ugnsfast form. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman grädde och crème fraiche och koka upp. Smaksätt med timjanoch häll den heta gräddblandningen över rotsakerna. Toppa med den rivna osten. Grädda i ugnen i ca 50 minuter tills grönsakerna är mjuka och gratängen har fått färg. Täck med folie på slutet om ytan verkar bli för mörk. Tjälknöl
1 kg benfritt kött av innanlår
lag
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 msk sambal oelek

Tag ut det djupfrysta köttet. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 75 grader Celsius. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter några timmar, när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65-70 grader Celsius. Blanda under tiden ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna. Lägg köttet i lagen och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar. Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt. Nyponpannacotta
Pannacotta
5 gelantinblad
6 dl vispgrädde
1 vaniljstång - dela på mitten och skrapa ut fröna ordentligt
1 dl farinsocker
Nypongelé
4 dl vatten
2 dl nypon, rensade, grovhackade.
1 dl syltsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 15 minuter. Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten. Snitta den på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i grädden. Tillsätt farinsockret. Värm grädden under omrörning till strax före kokpunkten. Sila bort vaniljstången. Smält gelatinbladen i den varma grädden under omrörning. Fördela blandningen i sex glas. Täck och ställ kallt.

Nypongelé: Blanda vatten, nypon och syltsocker i en kastrull. Låt blandningen sjuda utan lock tills 2 dl saft återstår. Sila. Låt blandningen svalna och skeda den sedan över pannacottan. Ställ kallt ytterligare någon timme före servering. Dekorera med mandelbiskvier före servering.
Slutligen, vilken enormt trevlig kväll vi hade, tiden bara försvann. Välkomna tillbaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar