söndag 9 oktober 2011

Svampfyllda cannelloni och La croix chevalère i glasen

På fredagarna vill man att maten ska vara hyfsat enkel att producera, men ändå litet mer omsorg än kanske vardagsmaten i övrigt. En välstruken damastduk och blå linneservetter vikta som "pyramider" krönte tallrikarna.
Svampfyllda cannelloni
12 pkt färska lasagneplattor
3 schalottenlök, finhackade
400 g blandad svamp (tex champinjoner, kantareller, karljohanssvamp), finhackad
2 msk smör
1 1/2 dl grädde
1 tsk maizena redning
250 ml svampcreme
Bechamelsås
100 gram smör
1 dl mjöl
1 l standard mjölk
0,5 tsk riven muskot
salt och peppar efter smak
100 gram riven ost
Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. åt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter, smaksätt med muskot, salt och peppar. Strö osten ovanpå bechamelsåsen precis innan bechamelsåsen används.

Hacka löken och rensa svampen. Skär i mindre bitar och fräs tills all vätska försvunnit. Tillsätt lök och smör, stek ca 5 min. Tillsätt grädde och svampcreme. Låt koka i hop 2 min. Red av med maizena. Låt svalna.

Sätt ugnen på 200 C. Lägg lasagneplattorna på en skärbräda, fördela svampröran på och rulla i hop. Lägg i en ugnsform med skarven ner. Häll över såsen och strö över osten. Ställ mitt i ugnen och tillaga 25 min. Vilket vin drack vi då till detta? Vinet heter La Croix Chevalière av Michel Laroche (233 kr på en Finlandsfärja, 28% Syrah, 28% Grenache and 44% Merlot) Languedoc Roussillon i appellationen Vin de Pays d'Oc i Frankrike.
Vinet var mörkrött och kraftfullt, med doft av choklad och plommon. Smaken dominerades av av röda frukter och mjuka tanniner. Att det rörde sig om ett framst merlotbaserat kunde man dock ana, det var "snällt" gick lika bra att smutta på efter maten var uppäten som under måltiden.
Anders var först inte så imponerad men mot slutet höll det på att bli nominerad till ett vintips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar