onsdag 7 september 2011

Veckans druva: Roussanne

Druva som ger vita viner. Förknippas väl mest med Rhônedalen där den tillsammans med marsanne, som den ofta blandas med, dyker upp i viner från Hermitage, Crozes-Hermitage och St Joseph. Marsanne är här den mer odlade av de två. Delvis beroende på att den är lättare att hantera. Roussanne tål hård vind sämre, är mer utsatt för sjukdomar och är inte lika pålitlig när det gäller förväntad mängd druvproduktion.
Vad bidrar druvan då med? Jo, en frisk syra, som gör att vinet åldras med mer elegans, och en trevlig, örtig ton av te.
Längre söderut i Rhônedalen ingår den som en av fyra tillåtna druvor i vit Châteauneuf-du-Pape. Här är inte marsanne tillåten.
Druvan odlas även, i någon utsträckning, i Italien, Kalifornien och Australien.
Ett problem för druvans marknadsföring av sig själv kan vara att den i Frankrike odlas i områden som så starkt förknippas med rödviner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar