måndag 26 september 2011

Till pappa/morfar/svärfar i Roslagen

Så var det dags att fara ut till min pappa i Roslagen över helgen. Det är så himla mysigt med min pappa, inga besvär är för stora för att gästen verkligen ska känna sig både välkommen och omhuldad. Han är ganska ointresserad av att laga mat min pappa. Vad gör man då? Svar man tar bussen till en stad 7 mil från hemmet cirka en vecka före planerat besök, beställer mat från en restaurang man tycker gör bra mat och åker därefter hem igen. Så dagen då gästerna ska komma råder hektisk verksamhet, man tar lantisbussen de 7 milen till staden med restaurangen värd namnet, hämtar maten och skumpar hem de 7 milen, med maten. Att bussen går varannan timme vid lågtrafik bekymrar mindre. Denna gång var det "sprängd anka" som stod på menyn. Det har vi aldrig ätit tidigare. Vad vi däremot har börjat inse alltmer de senaste åren är att fågel är så väldigt mycket mer än kyckling... Till detta serverade han en vinprovning väl värd namnen, två röda mot varandra. Först fick vi gissa kontinent. Sedan kom frågorna som på ett pärlband; land, område, systemets pris, var det värt priset, druvsort, jordmån, hur skördas det, vinifiering och alkoholhalt. Barbera d'Alba Gallina (2008, nr 99329, 100 % Barbera, 313 kr) från Barbera d'Alba, Piemonte i Italien av La Spinetta. Väldigt svag doft Anders kände fuktiga handdukar) Smaken var bättre, fruktigt, kryddigt vin med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär,lakrits och choklad.Druvorna till detta vin är hämtade från vingården Gallina, till största delen planterad med nebbiolodruvor. Manuell skörd, från slutet av september fram till början av oktober. Lagring Cirka ett och ett halvt år på nya franska ekfat. Producenten Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti. Firman gjorde sitt första vin 1981. Baron de Ley 7 Viñas Reserva (2004, nr 99154, 254 kr, 55% tempranillo, 15% garnacha, 15% graciano, 7% mazuelo, 5% viura, 2% malvasia och 1% garnacha blanca.) från Rioja, Spanien. , (kryddig smak med fatkaraktär, inslag av tobak, choklad, kaffe, inälvsmat och dill. Komplex, kryddig, utvecklad doft med fatkaraktär, inslag av plommon, mörka körsbär, tobak, choklad, kaffe och dill. Rioja ligger i norra Spanien. Druvorna till detta vin kommer från en 60 år gammal vingård belägen i staden El Villar de Arnedo i Rioja Baja. Vinerna lagrades separat i tre år på en kombination av franska och amerikanska ekfat av varierande ålder och rostningsgrad. Därefter blandades vinerna och vilade ytterliggare ett år på stora franska ekfat, så kallade 'foudres' om 10 000 liter, innan buteljering. Hur vi gissade? Jag var först i Sydafrika och spatserade med spanjoren, men sedan föll allt på plats. Min italienare vart klockren från början. För Anders var det litet tvärtom. Men summa summarum fick vi till det ganska bra. För att barnbarnen verkligen skulle trivas hade han varit och köpt metspön till dem. Det uppskattades mycket, även om vinden med den branta trappan utgör en lockelse som är starkare än det mesta. På vinden finns mammas gamla leksaker. Och de är ju fortfarande roliga att leka med... Även om vi bor lantligt är det väldigt avkopplande att komma ut till "riktiga landet". Dessutom finns det inga måsten för oss där, inte ens hushållsgöra eller tomtarbete. Värden, pappa, låter oss verkligen få vara gäster. Och som vi njuter. Anders och jag kan dessutom ta en morgonjoggning tillsammans medan barnen tittar på TV under morfars vakande ögon. Då helgen är över är man verkligen UTVILAD!!!Middag dag två var litet enklare om man jämför med dag ett, nuggets med potatis och spännande såser. Till detta hade en ställt två vita viner mot varandra i en ny vinprovning, med samma upplägg som kvällen innan. Le Busche av Umani Ronchi(2007,nr 73146, 124 kr, 50% verdicchio, 50% chardonnay) från Marche, Italien. Av någon outgrundlig anledning kände jag att det var chardonnay. Anders var lika säker på att det rörde sig om en italienare. Inget vin vi kommer att köpa igen dock, men jättekul att prova. Palmadina Sauvignon (2008, nr 95317, 79 kr,100% sauvignon blanc) Isonzo del Friuli , Friuli-Venezia-Giulia, Italien. Jag tog italien medan Anders var nere på Nya Zeeland och levde runt. Då vi väl fick klatrt för oss vilken druva det var var det inte så illa att tänka "Nya Zeeland" då de är sådana storproducenter av just sauvignon blanc. Då han väl sade det kände jag också den omisskännliga smaken av krusbär, men före dess hade jag inte gjort den kopplingen... Kortfattat om vinprovningen: Köp Baron de Ley 7 Viñas Reserva om Du kommer över en flaska! Riktigt trevligt var det. Tack pappa/svärfar/morfar för en suverän helg!

3 kommentarer:

  1. Låter som en helt underbar helg!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig helg och en så fin pappa som far så långt för god mat och dessutom köper finskespön till ungarna. Helt underbart att läsa!
    Anar att vinintresset ligger i generna, eller är det kanske ni som smittat av er på honom?

    Så kul att ni genast kunde se vem av oss som var i köket, bara genom att titta på skåpsluckor och annat framplockat:) Tänk att man "lär känna varandra" så genom nätet, härligt:)

    Ha en fortsatt bra vecka,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
  3. Tack fröken Dill!

    Mårtenssons kök: Det är nog litet svårt att finna vad som är hönan och ägget...:-D Visst är det kul vad man kan läsa ut bara av att titta på bilden.

    SvaraRadera