lördag 3 september 2011

Pinot noir gånger tre

Vår gode vän herr T, till vardags stationerad i Bryssel, är på Sverigebesök och då passar vi på att bjuda hem honom på middag med vinprovning. Herr N, stationerad i Stockholm, var inbjuden han också. Båda är vinintresserade och herr T har tagit flertalet betyg i munskänkarna, så han måste anses vara experten i sällskapet. (Ja, det tar emot lite för undertecknad att erkänna att det är så, men faktum måste inses).
De fick följande information: Tre viner på samma druva serveras. De kommer från tre olika länder och är i tre olika prisklasser.
Hur det gick? Bra, även om det är svårt att pricka in alla tre länderna utan att få några som helst ledtrådar.

Så till vinerna:

Kloster Eberbach Spätburgunder Trocken 2009, Rheingau, Tyskland, 70-80 kr i München.
Det känns att det är kvällens billigaste vin. Lite syntetiskt. Herr T tycker att det påminner om Beaujolaisviner. Inget vi behöver köpa igen.

Egri Pinot Noir Gröber 2003, Tibor Gál, nr 89577, 249 kr
Gott med en trevlig örtighet som ger lite motstånd till maten. Men med nästa vin att jämföra med inser jag något jag inte tänkt på när vi druckit detta vin tidigare: Fruktigheten/bärigheten är lite tunn. Trots detta fortfarande ett gott vin som vi gärna köper igen.

Vosne-Romanée, Domaine du Clos Frantin 2007, Albert Bichot, Bourgogne, Frankrike, 350 kr.
Bourgogne är en snårskog och det gäller att vara påläst så man vet vilka producenter som är bra. Det här vinet köptes som en ren chansning. Men vi hade tur! Vinet var riktigt, riktigt gott! Här finns den frukt som saknades i det ungerska vinet. Samt en trevlig vaniljton som inte är typisk för Bourgogne. Välbalanserat med en smak som håller sig kvar länge. Ett vin som framkallar ett fånigt leende när man dricker det...

1 kommentar:

  1. Hej där i Postgården och tack för senast! Nu till sist har gästen herr T. skrivit ihop sina intryck av vinerna:
    http://vintomas.wordpress.com/2011/09/11/tre-pinot-noir-i-postgarden/

    Tomas

    SvaraRadera