söndag 7 augusti 2011

Fiskgryta med koriandercreme

Fiskgrytan som beskrivs nedan såg inte mycket ut för världen, men den var väldigt god.
Här har det varit litet omtumlande på sistone. Arvid vaknade upp i en morgon av att han kliade sig frenetiskt, i synnerhet i hårbotten. Jag tittade noggrant. Nej, inga loppor. Halva bålen var alldeles röd och täckt av blåsor. Vi ringde till vårdguiden där vi slog fast att det sannolikt var värme tillsammans med tight tröja som hade åsamkat detta - värmeblåsor av något slag. Det var just där tröjan suttit som utslagen var placerade, förutom i hårbotten. Arvids utslag blev värre dagen därpå, han var alldeles röd och svullen i ansiktet, benen var illröda med blåsor, det var tom nyanser åt blålila på insidan av benen. Vi begav oss nu tämligen omgående till sjukhus. Bortsett från medicin (antihistamin) kunde de inte göra så mycket. Annat än förklara vad han hade, vilket var nog så värdefullt för oss.Utslagen är nässelutslag, han har en allergisk reaktion. Insidan av benen, den blålila nyansen, var dock ingen fara, det var skavsår från cykeln av det idoga cyklandet (Han har lärt sig cykla, utan både stödhjul och stång, helt själv cyklar han).

Dagen därpå var han eldröd i ansiktet, febrig och fötterna svullnade upp. Sakta men säkert har han tillfrisknat därefter.

Vad allergiattacken berodde på vet man inte, det kan vara flera olika faktorer som samverkade på ett olyckligt sätt. Ofta (vilket kan vara det mest sannolika i Arvids fall) kan det tydligen uppstå någon gång och aldrig mer komma tillbaka, vi får avvakta och se. Efter händelsen har vi självfallet konsulterat situationen med respektive föräldrar och syskon. Både min mamma, syster och en kusin tycks ha drabbats av något liknande, samtliga en gång i livet. Det hela var inte fullt så unikt som vi trodde. Men oroliga vart vi.

För att göra en kort historia än längre. Mitt uppe i det hela testade vi att, på prov, ta bort tomater ur kosten några dagar för att testa om detta kunde snabba på tillfrisknandet. Så, tycker Ni att grytan ser alltför trist ut, byt ut 3 dl vatten mot en burk krossade tomater.
Fiskgryta med koriandercreme
1 fänkål, tärnad
2 squash, gärna 1 gul och en grön, tärnade
1 blomkålshuvud, i mindre delar
5 dl vatten
2 grönsaksbuljong tärningar
400 g lax i tärningar
300 g vit fisk i tärningar

Creme
cestet från 1 apelsin
1 dl finhackad koriander
5 dl gräddfil
Koka upp vattnet och tillför grönsakerna och buljongtärningar, låt koka i cirka 10 minuter. Tillsätt fisken och låt sjuda i 5 minuter smaka av med salt och peppar. Blanda samman cremen och servera till.

1 kommentar:

  1. Visst ser det läskigt ut med nässelutslag, Håkan drabbas av det lite då och då och man vänjer sig aldrig. Men det är ju inte farligt, som tur är, och går över snabbt.
    Skönt att det har gått över och att Arvid blivit bättre, duktiga killen som cyklar själv!

    SvaraRadera