måndag 4 juli 2011

Vinquiz 14

1. Vad innebär chaptalisering?
a) Socker tillsätts till vinmusten.
b) Svavel tillsätts till vinmusten.
c) Vinet kyls efter att ha hamnat i flaska.

2. Vad är malolaktisk jäsning?
a) Lite restsocker lämnas kvar vid jäsningen.
b) Äppelsyra omvandlas till mjölksyra, som upplevs som mjukare.
c) Jäsningen avbryts med svaveltillsats.

3. Du har köpt en spansk vinflaska som det står "dulce" på. Vilken typ av vin innehåller flaskan?
a) Mousserande
b) Sött
c) Alkoholfritt

4. Hur känner man igen viner från området Franken i Tyskland?
a) De är aldrig goda.
b) Flaskans utseende är speciell.
c) Vinerna utgörs endast av bleka roséviner.

5. Vad är oloroso för typ av vin?
a) Sherry
b) Portvin
c) Madeira

6. Om du dricker ett rödvin från norra Rhônedalen är vinet gjort på en druva. Vilken?
a) Merlot
b) Pinot noir
c) Syrah



Rätt svar: 1a, 2b, 3b, 4b, 5a, 6c

1 kommentar: