onsdag 20 juli 2011

Veckans druva: Petit verdot

Druva för röda viner som odlas i Bordeaux. Är alltså en av de tillåtna druvorna för röd Bordeaux. Övriga är cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och malbec. Tidigare var även carmenère en druva att räkna med i Bordeaux. Av de nämnda tillåtna druvorna är cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc de viktigaste.
Petit verdot, som mognar ännu senare än den senmognade cabernet sauvignon, ger, liksom cabernet sauvignon, viner med mycket tanniner och färg. Druvans skal är tjockt och däri ligger väl förklaringen till att det blir tanninrika viner. När den får chans att mogna ordentligt (sker inte varje år) ger den vin med mycket smak, kryddor och förmåga att kunna lagras länge. Attraktiva egenskaper som gärna får dyka upp i det färdiga Bordeauxvinet.
Petit verdot odlas även på andra ställen. Jag minns att Lena och jag drack ett rent petit verdotvin för några år sedan. Det var koncentrerat, smakade mycket och var tanninrikt. Matkrävande, minst sagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar