tisdag 26 juli 2011

Kalv och australisk cabernet i glasen

Vissa rätter tror man är barnvänliga, men det visar de sig inte alls vara. Med den här rätten var det tvärtom. Jag trodde inte att Arvid och Sigrid skulle äta så mycket - men det gjorde de verkligen.
Men först några ord om kvällens vin:Tahbilk 1949 Vines Cabernet Sauvignon 2000, nr 94503, 289 kr
Det är vår andra, och sista, flaska av denna tillfälliga nyhet som nu dricks upp. Synd, för vinet är riktigt gott. Tiden har gjort tanninerna mjukare men visst kan man ana att det är cabernet sauvignon även med tanniner av det mjukare slaget. Svarta vinbär och choklad och en angenämt lång eftersmak.

Nu till maten:

Kalv:
1,2 kg kalvfilé
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör
Putsa kalvfilén. Salta, peppra och bryn köttet i smöret. Låt köttet vara i ugnen (150grader) tills innertemperaturen är 63 grader.
Tomater:
500 g körsbärstomater
2 msk strösocker
4 tsk salt
4 msk olivolja
Blanda ovanstående ingredienser i en ugnssäker form. Baka tomaterna i ugnen (150grader) i 45 minuter.
Sås:
10 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 dl rött matlagningsvin
5 dl vatten
4 msk kalvfond
Stek löken i smöret. Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpurén. Späd med lite vin, kalvfond och lite vatten i taget. Låt koka tills 7-8 dl återstår. Sila såsen.
Potatis:
2 kg potatis
Lite salt
Koka potatisen i 20 minuter i lättsaltat vatten.
Sparris och champinjoner:
500 g sparris
500 g champinjoner
Lite salt
Smörstek svamp och sparris i några minuter. Salta lite lätt..

1 kommentar: