tisdag 19 juli 2011

Fläskfilé med äpple och potatis- och blomkålspuré

Fläskfilé med äpple och potatis- och blomkålspuré

1,2 kg fläskfilé
1 gul lök
2 äpplen
7,5 dl vitt matlagningsvin
6 dl vatten
2 msk smör
2 msk honung
2 tsk salt
2 paket bacon (280 g)
6 röda äpplen
2 msk smör
några timjankvistar

Potatis- och blomkålspuré:
1 kg potatis
2 blomkålshuvuden
4 dl vispgrädde
4 dl mjölk
2 tsk salt

Purén: Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i grädde och mjölk. Skala och koka potatisen i vatten. Blanda ned potatisen i blomkålskastrullen. Stöt sönder och mixa därefter med mixerstav. Salta.

Fläskfilén: Putsa fläskfilén och skär den fyra bitar (två bitar per filé). Skala och skiva löken. Kärna ur och klyfta två äpplen. Lägg lök och äpple i en kastrull och häll på vatten och matlagningsvin. Koka upp och lägg i köttet. Sjud under lock i 15 minuter.
Lyft upp fläskfilébitarna och bryn dem i smör i en stekpanna. Ringla över honung och strö på salt. Skär därefter filén i mindre bitar.
Strimla baconet. Kärna ur och klyfta de sex äpplena. Stek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper. Stek äppelbitarna i smöret, salta och blanda ner baconet.
Servera fläskfilén med purén och de nystekta äpplena och baconet. Garnera med timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar