söndag 24 juli 2011

3-rätters med familjen J. på altanen med Rabarbermazarin till dessert

Vi passade på att utnyttja en av dessa sommarvarma kvällar till att bjuda våra vänner familjen J. på en liten middag på altanen. Allt känns så väldigt smidigt och enkelt med detta extra rum utomhus. Att gästerna dessutom är en suveränt trevlig familj som vi skrattar lätt (och högt) ihop med gör ju inte saken mer komplicerat.
Anders smällde ihop sin väldigt delikata kalla gazpacho. Kanske att den inte riktigt hann sätta sig ordentligt, vilket kan vara bra att ha i minnet - gör den med fördel cirka 6 h före servering.
Till huvudrätt serverade vi "varm sushi", enkelt och väldigt gott.
Rabarbermazarin
Botten
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
2 msk nypressad lime
Fyllning
500 g rabarber, tärnade
200 g malda hasselnötter
200 g smör
1 lime, cestat skal
6 ägg
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk vatten
Blanda samman ingredienserna till botten och kläm ut på en smörad och ströbröad form. Förgrädda i 200 grader C i 10 minuter. Blanda samman alla ingredienserna utom rabarberna till fyllningen. Ta ut botten ur ugnen och stryk ut fyllningen. Avsluta med att strö över ett lager av raberbertärningar. Grädda i 200 grader C i cirka 35-40 miniuter. Tag ut och låt svalna. Ringla över glasyren då kakan har svalnat.

Till allt detta drack vi (eller tre av oss vuxna) en rosé som vi inte bör orda alltför mycket om. Mer saft än vin, måhända hade den gjort sig bättre utan mat.

Till desserten testade vi "Malaga Dulce" ett sött vin som vi köpte i Malaga enkom för att det stod i vår guidebok att det var mycket känt. Vi hade aldrig hört talas om det. Men det var inte oävet alls - den iberiska halvön kan helt klart detta med söta dessertviner.

1 kommentar: