torsdag 23 juni 2011

Vinquiz 13

1. Vad har pinot gris, pinot grigio, ruländer och grauburgunder gemensamt?
a) De ingår alltid i italienskt mousserande vin.
b) Det är de fyra vitvinsdruvor som kan ge mest alkohol.
c) Det är olika namn på en och samma druva.

2. Vilket land förknippar du med druvan pinotage?
a) Sydafrika
b) USA
c) Grekland

3. Blir viner på alla druvor generellt sett bättre av att lagras på ekfat?
a) Ja, utan tvekan.
b) Nej, viner på vissa druvor passar inte att kombinera med ek.
c) Det beror endast på hur länge vinerna lagras, inget annat.

4. Var är den biodynamiske vinodlaren Nicolas Joly verksam?
a) Piemonte
b) Loiredalen
c) Champagne

5. Vad heter den gemensamma druvan i barolo och barbaresco?
a) Nebbiolo
b) Primitivo
c) Sangiovese

6. Innan champagnebuteljerna slutligen förses med kork, fylls de på med något som kallas liqueur d´expedition. Vad består denna blandning av?
a) Champagne och vinsyra.
b) Champagne, äppelsyra och socker.
c) Champagne, socker och ibland några droppar cognac.


Rätt svar: c,a,b,b,a,c

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar