söndag 19 juni 2011

Lax och försök till sherryprovning

Blombudet kom med lite blommor - vår sexåriga bröllopsdag var i antågande.

Fredagkväll och Arvid och Sigrid hade just haft sin sista dag på dagis - nu väntar ett långt sommarlov! Även mitt sommarlov står för dörren. Lena kämpar på någon vecka till.

Dagen efter denna fredag (som då måste vara en lördag om mina beräkningar stämmer) är vår sexåriga bröllopsdag. Jag hade köpt lite blommor dagen till ära. Tyvärr så var Lena på tomten just när blombudet ringde på dörren. (Hon vaktade sina småbjörkar!)

Lax är alltid gott. Extra gott är det en sommarkväll på altanen.

Lax med pepparrotskräm

Lax:

1 kg laxfiléer, 4 dl vatten, 2 fiskbuljongtärningar, 1 dl pressad citronsaft, 4 tsk salt.

Skär laxen i kuber. Koka upp vatten, buljongtärning, citronsaft och salt. Lägg laxkuberna i det kokande vattnet och ställ kastrullen åt sidan för svalning. Efter 10 minuter är laxen klar.

Pepparrotskräm:

5 dl gräddfil, 2 msk dijonsenap, 2 msk flytande honung, 2 msk olivolja, 1 dl riven pepparrot, 1 tsk salt.

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp.

Servera med potatis, sparris, rädisor och vanlig sallad.Till denna laxrätt tänkte vi ha en sherryprovning. Fino möter amontillado! Vi börjader smutta på dryckerna. Är detta verkligen gott? Hmmm, det slinker ju ner, men så mycket mer är det inte. Snabb titt på Lena! Ska vi? Ja, sherryn hamnar i vasken! Varför slösa sin "alkohol-" och "kalorikvot" på något som precis slinker ner, när det finns så mycket goda viner att njuta av? Så på bordet hamnar en halvflaska vit Bordeaux. Mmmmm! Hur var det farbror Melker sa? "Denna dagen ett liv!"

1 kommentar:

  1. :) Ser framför oss en björkvaktande Lena, skyddande de små liven:)
    Visst känns det lite fel att slå ut i vasken (spritmissbruk?) men livet är faktiskt för kort för att inte njuta!

    SvaraRadera